Calculatorul mai deştept decât 96% dintre oameni: a obţinut 150 de puncte la un test IQ

Cercetătorii suedezi au creat un calculator care „gândeşte” ca un om şi care a obţinut un scor de 150 la un test IQ desfăşurat recent, scrie Daily Mail.

Asta înseamnă că maşinăria este mai „inteligentă” decât 96% dintre oameni, care au un IQ mediu de 100, notează sursa citată.

Calculatorul foloseşte o combinaţie între logica matematică şi cea umană, care îl ajută să întreacă alte PC-uri la testele IQ. De obicei, nici cele mai avansate programe matematice nu obţin peste 100 de puncte la astfel de teste, notează Daily Mail.

Claes Strannegard şi colegii săi de la Universitatea din Goteborg au vrut de la bun început să creeze un calculator care să gândească precum un om. „Încercăm să facem un program care să descopere aceleaşi tipologii pe care le ‘văd’ şi oamenii”, a explicat cercetătorul.

Testele IQ se bazează pe două tipuri de probleme: remarcarea unor tipare vizuale şi ghicirea unui număr dintr-o serie. Cercetătorii suedezi consideră că, în astfel de probleme, este importantă nu doar matematica, ci şi psihologia, pe care au încercat să o implementeze în calculatorul lor.

„Dacă te întreabă cineva ce număr urmează în seria 1, 2, cei mai mulţi ar spune 3. Dar e la fel de corect să spui şi că urmează 4 (n.r. 2 e dublul lui 1, 4 e dublul lui 2)”, a explicat Strannegard.

El consideră că programul inventat de el şi colegii săi e mai bun decât celelalte tocmai fiindcă reuşeşte să combine matematica şi psihologia umană. Strannegard spune că software-ul ar putea avea şi alte aplicaţii în afară de rezolvarea testelor de inteligenţă. „Metoda dezvoltată de noi poate fi folosită pentru a identifica anumite tipare în toate domeniile cu o componentă psihologică, inclusiv cel financiar”, a explicat suedezul.

      Articole recomandate