Cafea în așteptare – marea provocare a acestui oraș

„”

Eram în vacanţă în Italia şi am intrat împreună cu amicul meu, italian, într-o cafenea micuţă, dar cochetă. În timp ce ne apropiam de masa noastră, un cuplu a intrat şi a mers direct la bar: “Cinci cafele, vă rog. Două pentru noi şi trei în aşteptare”
Au plătit, după care şi-au luat cele două cefele şi au plecat.

L-am întrebat pe prietenul meu, care e faza cu cafeaua “în aşteptare”. Stai un pic că o să vezi, zice el.
Între timp au mai intrat câţiva clienţi. Două fete au cerut câte o cafea pentru fiecare, au plătit şi au plecat. Următoarea comandă a fost de şapte cafele şi a fost făcută de trei avocaţi. Trei cafele pentru ei şi patru în aşteptare. În timp ce incercam să-mi dau seama care e treaba cu aceste “cafele în aşteptare”, îmi savuram cafeaua bucurându-mă de ziua însorită şi frumoasa privelişte.

La un moment dat, un om îmbrăcat în haine ponosite care arăta ca un cerşetor, intră în cafenea şi întreabă amabil la bar: “Aveţi cumva vreo cafea în aşteptare”?

„”

cafea

O mișcare a oamenilor generoși care ia amploare în intreaga Europa  și sperăm să ajungă și la noi în țară: cafeaua în așteptare!

Regula este una cît se poate de simplă: clientul cumpără, de exemplu, o cafea, iar dacă vrea, mai plătește în avans încă una pentru o persoană săracă. Poți plăti și o porție de mîncare pe care nu primești. Aceasta rămîne în grija localului pînă cînd apare un client nevoiaș. Un client care nu îşi permite o cafea poate întreba ulterior dacă există vreo „cafea în aşteptare”, astfel încât să se bucure de o băutură caldă fără a fi nevoit să plătească pentru asta. În timp, mişcarea s-a extins în mai multe ţări, iar gestul a devenit nu doar unul de caritate, ci un stimul pentru socializare, pentru că adesea cafelei îi era asociat un mesaj sau o urare.

 

Ideea a apărut în sudul Italiei, la Napoli, iar în scurt timp gestul a fost adoptat și în alte țări: Ucraina, Canada, Bulgaria și de curînd România.

Credem că și în acest oraș există oameni care-și permit mai multe lucruri decât pot consuma sau poate unii care vor să fie eficienți, dar nu știu cum să o facă; sau unii care au resurse, dar nu au timp pentru voluntariat.

 

Echipa portalului Yupi.md își propune lansarea acestui proiect și în orașul nostru, dar pentru asta avem nevoie de ajutorul tău (nu neapărat pentru a cumpăra „cafele în așteptare”). Ne vom ocupa de această provocare în mod special și personal, colindând cafenelele din oraș și promovând această idee.

 

Tot ce trebuie să faci este să răspunzi la următoarele întrebări, în spațiul pentru comentarii (să știm ce așteptări să ne facem) și să distribui acest articol (pentru ca noi, apropiindu-ne de proprietarii localurilor să le putem prezenta un oarecare grup de susținători reali ai proiectului).

Șansele noastre cresc direct proporțional cu popularitatea acestui articol. Nu căutăm cititori, vrem să fim eficienți acolo unde suntem și cu resursele pe care le avem.

Așteptăm răspunsurile tale la următoarele întrebări:

1. Crezi că un asemenea proiect este real în Chișinău? De ce?

2. Ai participa practic, cumpărând măcar o „cafea în așteptare” lunar?

3. Ce localuri crezi că ar fi potrivite pentru acest proiect?

      Articole recomandate