Buletinul de identitate de mărimea unui card bancar tot mai aproape de realitate. Află ce vor putea face moldovenii cu noul ID

La următoarele alegeri, moldovenii vor putea vota de acasă, cel puțin așa promite Ministerul Tehnologiei Informației și Comunicațiilor (TIC).Acest lucru va putea fi posibil grație noului buletin de identitate de mărimea unui card bancar (ID), realizat după standardele europene.  În prezent, TIC poartă discuții cu Comisia Electorală Centrală pentru a elabora un registru, unde vor fi stocate toate datele despre fiecare alegător.
,,Odată ce va fi pus în aplicare registrul alegătorului, va dispărea fișa de însoțire a buletinului și implicit va dispărea necesitatea de aplicare a ștampilei după ce un cetățean a votat. Astfel, vor fi evitate cazurile de dublă votare, pentru că toate datele vor fi introduse automat în registrul alegătorului”, a explicat miercuri, 18 aprilie, ministrul TIC Pavel Filip la o discuție cu bloggerii.

Ministrul a mai spus că alegătorii care vor alege să-și exprime votul de acasă vor trebui să cheltuie între 8 și 10 dolari pentru un dispozitiv care permite aplicarea votului electronic.

Preţul noilor buletine de identitate va rămâne neschimbat, promite MTIC. Proiectul urmează a fi aprobat de Guvern săptămâna viitoare, iar pentru a intra în vigoare, urmează a fi votat și de Parlament.  Buletinul de identitate de tip nou va avea acelaşi termen de valabilitate și nu va conține informații despre starea civilă. Vechiul buletin va putea fi folosit în paralel cu buletinul nou până la expirarea termenului.
Sursa: www.arena.md

      Articole recomandate