Bogătașii ruși au sărăcit. Într-un an ei au pierdut 52 miliarde de dolari

Oligarhul Alisher Usmanov, cu afaceri în sectorul minier, media, online etc., este cel mai bogat om din Rusia, cu o avere de 18,1 miliarde de dolari, arată topul 200 cei mai bogaţi oameni de afaceri realizat de Forbes Rusia.

Pe parcursul anului trecut, numărul ruşilor cu averi de peste un miliard de dolari a scăzut cu cinci, la 96. Averea cumulată a celor mai bogaţi 200 de ruşi s-a diminuat, de asemenea, de la 498,6 miliarde de dolari anul trecut la 446,3 miliarde de dolari. Altfel spus cei mai bogaţi ruşi au sărăcit într-un an cu 52 de miliarde de dolari, arată topul din anul 2012 a celor mai bogaţi 200 de ruşi realizat de ediţia din Rusia a publicaţiei Forbes.

Alişer Usmanov, proprietarul grupului Metalloinvest, şi un acţionar important al clubului britanic de fotbal Arsenal, l-a depăşit pe magnatul siderurgic Vladimir Lisin, care a deţinut prima poziţie în anii 2010 şi 2011. Averea lui Lisin, aflat acum pe locul doi, a scăzut de la 24 de miliarde de dolari anul trecut la 15,9 miliarde de dolari.

Alexei Mordaşov, principalul acţionar şi drector general al Severstal, se află pe trei în lista Forbes, cu 15,3 miliarde de dolari.

Mikhail Prokhorov, fost candidat în alegerile prezidenţialelor din martie şi proprietarul grupului Onexim, a coborât de pe locul trei pe şapte, după ce averea lui s-a contractat de la 18 miliarde de dolari la 12,4 miliarde de dolari.

Pe patru se află Vladimir Potanin, care deţine compania de investiţii Interros, cu o avere de 14,5 miliarde de dolari, urmat de Vagit Alekperov, acţionar important şi director general la LUKoil, cu 13,5 miliarde de dolari şi Mikhail Fridman, proprietarul Alfa Group, cu 13,4 miliarde de dolari.

Ultimele trei locuri din top zece sunt ocupate de Viktor Vekselberg, cu 12,4 miliarde de dolari, Roman Abramovici, proprietarul clubului de fotbal Chelsea, cu 12,1 miliarde de dolari, şi Leonid Mikhelson, acţionar important la compania de gaze naturale Novatek, cu 11,9 miliarde de dolari.

În clasament figurează opt senatori, nouă deputaţi în Duma de Stat (camera inferioară a Parlamentului rus), doi şefi regionali şi un consilier prezidenţial. În listă a fost inclusă doar o singură femeie, Elena Baturina, soţia fostului primar de Moscova, cu o avere de 1,1 miliarde de dolari. 
Vârsta medie a miliardarilor ruşi este de 50 de ani. Cel mai tânăr om de afaceri inclus în top are doar 16 ani. Este vorba de Denis Bajaev care are o avere de 750 milioane de dolari şi încă este elev în clasa a 10-a dintr-o şcoală de elită din Moscova.


      Articole recomandate