Bloguvern: Ce vrei să devii când vei ieși la pensie?

1Când ești mic, toți te întreabă ce vrei să devii când vei fi mare. Iar mare, asta ar însemna vârsta de undeva 30 de ani. Dar, nimeni nu întreabă ce vrei să faci/ devii când vei ieși la pensie.

Nu demult prin Chișinău erau afişate posterele unei campanii sociale cu mesajul „Bătrânețea nu e o sentință” sau „Tu ai timpul, eu doar iubirea”, care înseamnă că ieşirea la pensie nu ar trebui să fie limita unde se termină ambițiile și aspirațiile noastre, scrie bloguvern.md.

În Moldova bărbații se pensionează la vârsta de 62 de ani, iar femeile la 57. Partea interesantă e alta. Conform Index Mundi, speranța de viață la naștere a moldovenilor este de 69.81 ani. Unde bărbații trăiesc 65,64 ani, iar femeile – 73,63 ani.

Pensia durează trei ani

Din statistica vârstei de pensionare și speranței de viață de la naștere, vedem că bărbații reuşesc să trăiască în medie 3 ani după pensionare, iar femeile – 16. De facto, speranța de viață la vârsta de pensionare, a femeilor din Moldova e de 21,45 ani, iar a bărbaților de 14,19.

Ce vrem să facem în acest timp? Pe când călătoream prin state, vedeam bătrânei de 98 ani, din Vietnam, care veneau să vadă Marele Canyon. În Italia, un bătrânel tare drăguț ne-a servit cu Rissotto din resturantul lui. Iar prin Frankfurt vedeam cupluri de bătrânei îndrăgostiți, care se plimbau de mână pe lângă Maine.

Eu aș vrea ca atunci când mă voi pensiona (peste fix 39 ani), să pot face ce-mi place. Să scriu o carte, să călătoresc, să-mi schimb profesia, sau alt lucru care îmi face plăcere să trăiesc.

Desigur, mi-ați spune că sunt burjui, pentru că oamenii din Moldova, cu pensia pe care o au, abia reușesc să existe. Adevărat, dar oare asta nu depinde de alegerile pe care le facem cât suntem tineri? Și nu doar alegeri individuale, ci şi alegeri ca popor.

 

Ce cred moldovenii despre pensie

Conform Barometrului de Opinie publică din aprilie 2013, 73% din Moldoveni sunt nemulțumiți de ceea ce face statul în domeniul pensiilor. Iar rata de mulțumire a scăzut de la vreo 18%, acum câțiva ani, la 2,5% acum.

Să fie asta oare faptul că Moldova face pași ca să nu mai fie un stat cu politică socialistă, sau că Moldovenii ar trebui să se gândească la ceea ce vor face la bătrânețe. Sistemul de pensii Pay as you go, nu te face să simți că tu ești responsabil de propriul viitor, pentru că știi că, așa cum tu acum nu vrei să plătești fondul social la stat, tot aşa și alții după tine nu vor plăti. De aceea, se recurge de multe ori la salarii în plic.

Plus că Moldovenii muncesc în Europa, dar din cauza sistemelor nesincronizate și a puținelor acte bilaterale semnate în acest domeniu, rămân la pensie fără pensie.

Conform aceluiași Barometru, 2% din populația Moldovei consideră că dacă ne apropiem de Uniunea Europeană, inclusiv cu semnarea Tratatului de la Vilnius, atunci pensiile și salariile moldovenilor se vor mări. Ba mai mult, orice muncă, se va contabiliza la anii lucrați.

 

Ce pensie au europenii?

În topul pensiilor din Uniunea Europeană se află Luxemburg, cu o pensie de 3.000 euro lunar. Cu Luxemburgul, Moldova are semnat acord, astfel dacă lucrați acolo, veți avea pensie de Luxemburg.

În top mai sunt: Grecia, Danemarca, Franța sau Italia.

Spre finele topului 27, vedem țările nou-intrate în UE, de ex: Estonia, Lituania, Letonia, Bulgaria și România. Chiar și așa, o pensie de aproape 200 de euro e greu să vezi în Moldova, acum. La unii salariile sunt așa.

Deci, în 39 de ani, dacă Moldova ar fi în Topul acestor țări, s-ar putea să am o pensie fericită.

Vedeți în imagine Topul 27 (conform Pensions at a Glance 2011 și totpal.ro)

Pensia_medie_în_UE_euro-

Pensia în CSI

După datele din 2011 (când populația Moldovei era mai mulțumită de pensie), Moldova se află pe locul 7 printre statele CSI, la mărimea pensiei. Asta fiind o pensie de 3 ori mai mică decât cea mai mică pensie din Uniunea Europeană.

Iar dacă am amesteca topurile, Nr1 din topul CSI s-ar situa abia pe locul 26 în Uniunea Europeană. Atunci întrebarea este, de unde vrem pensie?

Iată topul CSI (conform CSI stats)

Pensia_medie_în_CSI_euro-

Pentru că pensia mea, nu e a mea, ci a urmașilor, urmașilor mei

Vreau ca cetățenii Moldovei să se întrebe mai des, ce vor să devină când vor ieși la pensie. Așa viața nu se va termina când cere sistemul, ci atunci când te cheamă natura.

În Barometrul de Opinie Publică ar trebui să existe întrebarea: De care pensie vreți, de minim 145 euro sau de minim 24 euro? Așa se oferă o imagine mai clară dintre ceea ce oferă vestul și ceea ce oferă restul.

În Uniunea Europeană, pensia nu vine doar de la stat, iar cota de pensii private crește, ceea ce și oferă siguranța cetățeanului, știind că banii lui tot la dânsul vor ajunge.

Iar când luați o decizie de lungă durată, calculați rațional și calculați pentru dumneavoastră.

      Articole recomandate