Blajinii la moldoveni. Tone de gunoi, frigărui lângă morminte si exces de alcool

Tone de gunoi, ambuteiaje şi autobuze arhipline. Sunt doar câte din consecinţele marcării Paştelui Blajinelor în capitală.

Paştele Blajinilor a trecut, dar a lăsat în urma sa consecinţe vizibile. În primul rând este vorba de peste 60 de tone de gunoi care au rămas în cimitirul Sfântul Lazăr. Şi asta pentru că, oamenii s-au obişnuit să vină cu pungile pline de mâncare şi băutură. În timp ce unele persoane au pomenit atât de tare morţii, încât spre seară se ţineau deja de cruci, alţii au decis să facă frigărui chiar lângă morminte.

A doua zi după Paștele Blajinilor, cimitirele din Capitală arată ca după război. Sticlele, sacoșele și resturile de mâncare sunt împrăștiate peste tot. Muncitorii spun că vor încerca să strângă gunoaiele cât mai repede posibil.


În acelaşi timp, nemulţumiri către autorităţi au fost şi din partea oamenilor, care s-au îmbulzit în autobuze sau au fost nevoiţi să stea în ambuteiaje până să ajungă la cimitir.

Primarul capitalei vrea ca oamenii sa-si pomeneasca mortii cu o floare, o lumanare si o rugaciune. Nemultumit de chefurile care se dau langa morminte, Dorin Chirtoaca a cerut ajutorul preotilor pentru a convinge oamenii sa renunte la picnicuri de Blajini.

”Nu vezi în Europa cruci ca la noi de 2,3, 4 metri înălțime. Acolo crucile sunt mici și pe morminte vezi doar flori. Dar la noi am văzut și fete în rochii de seara, pe tocuri. Nemaivorbind de modul în care se petrece printre morminte. Vă rog să asigurați să nu continue degradarea în cimitire”, i-a cerut primarul șefului ÎM „Combinatul servicii funerare”, Vadim Cojușneanu.

Pe viitor, vă rog, să faceți loc de parcare lângă fiecare mormânt și să amenajați și câte un grătar”, a ironizat primarul.

Chiar dacă toate serviciile municipale și-au îndeplit obligațiunile, Cojușneanu susține că comportamentul unor persoane a fost inadecvat din cauza excesului de alcool. „Omul intră în cimitir normal și iesă cu roțile sparte”.

Nici alergatul preotilor pe la fiecare mormant nu este pe placul primarului.

Chirtoaca a cerut ajutorul preotilor pentru a convinge oamenii sa renunte la lux cand merg la cimitire. La randul lor, unii locuitori ai capitalei spun ca ar fi de acord, in timp ce altii nu pot renunta la traditii.

Si preotii se pronunta impotriva pomenilor scumpe si a meselor bogate. Duminica si luni la cimitirul Sfantul Lazar au fost peste 200 de mii de oameni. 133 de mii de persoane au mers cu transportul public, mai putine decat anul trecut. Timp de doua zile din cimitir au fost scoase circa 100 de tone de gunoi sau 10 la suta cat se scoate intr-o zi in tot orasul.

      Articole recomandate