Basarabeanul care a ajuns în topul celor mai bogaţi oameni ai planetei

Ucraineanul Petro Poroşenko, este singurul originar din Basarabia, prezent în clasamentul miliardarilior „Forbes”, ediţia 2012. El intră pentru prima dată în acest top şi se situează pe locul 1.153 cu o avere de peste un miliard de dolari.

Născut la Bolgrad, în sudul Basarabiei, Petro Poroşenko, om de afaceri şi politician din Ucraina, este singurul originar din Basarabia, prezent în clasamentul miliardarilior „Forbes„, ediţia 2012. Are o avere de circa un miliard de dolari şi ocupă locul 1.153 în topul celor mai bogaţi oameni ai planetei alcătuit de Forbes şi locul 7 în clasamentul celor mai bogaţi ucraineni.

Supranumit „regele ciocolatei” din Ucraina, Poroşenko domină cu firma sa Roshen, piaţa dulciurilor din această ţară. Mai mult, el a început să se extindă în Germania, unde a cumpărat o fabrică de amidon.
Potrivit Forbes, Poroşenko are, de asemenea, participaţii în agricultură, construcţii navale şi de automobile, a preluat revista Korrespondent şi controlează şi un post TV.

Poroşenko, în vârstă de 46 de ani, tată a patru copii, a avut un rol-cheie în revoluţia protocalie din 2004. A condus Banca Naţională a Ucrainei, a fost secretar al Consiliului naţional de securitate şi apărare şi ministru al Afacerilor Externe, iar în prezent se vorbeşte că ar putea fi numit ministru al Economiei.

Are şi afaceri în Republica Moldova, în special în regiunea transnistreană, dar se zice că ar fi şi proprietarul centrului comercial Gemeni, din centrul Chişinăului.

      Articole recomandate