Daca banii aduc sau daca nu aduc fericirea este un subiect indelung disputat, asupra caruia s-ar putea ca nimeni sa nu traga niciodata o concluzie universal valabila.
In ce masura fericirea suprema rezida in bani sau, dimpotriva, exista bucurii mult mai incantatoare decat numerarul, asta difera sigur de la om la om, depinzand de caracterul, profilul moral, cel social si educatia fiecaruia.
Nici fericirea, nici bogatia nu pot fi guvernate de un criteriu absolut, dar, prin, studii statistice si sondaje chibzuite, cercetatorii sunt uneori in masura sa raspunda curiozitatii noastre, fara pretentia ca ne stabilesc legi de comportare.
Pornind de la acest criteriu, un grup de experti de la Universitatea Cornell, din Ithaca, statul New York, SUA, au elaborat un test complex, studiind comportamentul unui grup reprezentativ de 2.500 persoane, de ambele sexe, de diferite varste, profesii si conditii sociale, pentru a afla in ce masura optiunea lor suprema in viata este banul.
In principiu, interesul celor mai multi este inclinat mai curand spre un ban sigur, decat spre o situatie fericita, considerandu-o adesea iluzorie si de multe ori trecatoare.
Una din intrebari s-a referit, pe de o parte, la o viata relativ linistita, cu un venit de 82.000 de dolari pe an si 7,5 ore de somn zilnic, iar pe de alta parte la o viata incordata, cu stres, cu numai 6 ore de somn pe zi si cu un castig de 150.000 dolari anual, scrie Factroom.ru.
Cei mai multi au optat pentru o munca mai grea si mai bine platita, explicand totodata ca, dupa ce vor acumula destule economii, se vor hotari, poate, sa se relaxeze intr-o munca mai usoara, cu un venit mai modest.
Chestionati, in continuare, asupra motivului pentru care optiunea lor se concentraza obsedant asupra banilor, raspunsurile au oferit surprize. Aproape toti chestionatii au demonstrat un anumit spirit de altruism, explicand ca banii aduc totusi o fericire indirecta, care multora le scapa: aceea de a stii ca poti sa fii folositor, la nevoie, cuiva din familie.
Cu totii au relatat ca au copii, parinti, frati, alte rude adesea neajutorate, carora, in lipsa banilor, nu le poti fi de alt folos decat cu o mangaiere gratuita, dar foarte putin pragmatica. Sa ai bani, ca sa-ti ajuti o ruda – iata cu adevarat un motiv ca sa te simti fericit.
Totusi, asemenea gen de fericire nu se opreste numai la un gen de altruism, ci si la unul egoist: fiecare din repondenti a fost de acord ca, ajutand un membru din familie, se va bucura de mai mult respect, mai multa consideratie si condescendenta, din partea intregii familii.
Cu privire la stabilirea legaturilor sentimentale, multi s-au manifestat cu un raspuns mai romantic decat ceea ce am fi asteptat in societatea de azi: „Decat sa ma aleaga pentru averea mea, as prefera sa nu stie daca o am”.
Concluzia studiului a fost ca, in ciuda unor opinii despre decaderea morala a societatii moderne, actualele relatii interumane creeaza bazele reale ale unei noi etici sociale.
Cat priveste fericirea pe care ne-ar putea-o strecura banii pe sub usa, imi permit sa citez (dupa memorie) din scriitorul francez Jean Jaques Rouseau: „Degeaba cauti fericirea, cu bani. Dar daca ai ajuns fericit inseamna ca esti norocos si de aici pana la bani, nu-i decat un pas”.