Balet şi motive florale în cărbune: desenând în paşi de dans, cu Heather Hansen (Foto)

1

Motivele florale se află la baza unora din cele mai frumoase opere de artă realizate de-a lungul timpului, de mâinile pricepute ale celor ce deţin harul desenului şi picturii.

Dar se pot oare executa astfel de împletituri desăvârşite, trasate pe o coală uriaşă de hârtie, utilizând pe post de penel fermecat, mâinile şi picioarele?

Se pare că răspunsul este pozitiv şi rezervă chiar surpriza unui spectacol inedit: secretul său se află ascuns în coregrafia sofisticată a balerinei, pictoriţei şi sculptoriţei Heather Hansen, materializându-se în proiectul „Empty Gestures”.

Heather Hansen – Emptied Gestures from Heather Hansen on Vimeo.

Cu o graţie desăvârşită, căreia-i adaugă precizie şi o sinuozitate magică a mişcărilor deopotrivă, artista creează splendide schiţe în cărbune, desenându-le într-un balet uimitor, pe un suport plan, alb ca neaua, sub ochii plini de încântare ai publicului spectator.

Heather pare să se cufunde într-o adâncă stare de concentrare când realizează aceste lucrări: ca într-un vis, baletul o poartă într-o lume aparte, din care-şi absoarbe sevele inspiraţiei.

Este aceasta formula la care apelează, pentru a le da formă ulterior, pe coli enorme de hârtie, conturând desene abstracte, în care simetria curbelor pare să deţina un rol fundamental.

Schiţele sale în cărbune poartă amprenta abstractă a unui zbor sublim, oscilând între aspectul unor corole în bătaia vântului şi cel al aripilor unor fluturi gata să se aventureze în văzduh.

Urmele palmelor şi tălpilor artistei nu cunosc dezordinea mişcărilor haotice, ci urmează un ritual anume, planificat cu maximă atenţie, pentru a genera liniile unor desene, pe cât de stranii, pe atât de fascinante.

F5

Rezultatul final este cu atât mai impresionant cu cât, trebuie să recunoaştem că mulţi dintre noi, abia dacă reuşim să mâzgălim cu creionul pe o simplă bucată de hârtie, o bărcuţă chinuită, plutind pe valurile mării.

Roxana Iorgulescu 

      Articole recomandate