Azi este Ziua Internaţională a Somnului

somn

Desfăşurată sub motto-ul „un somn bun, o îmbătrânire sănătoasă”, această zi este sărbătorită începând din 2008, în cea de-a treia zi de vineri din luna martie.

Evenimentul este, pe lângă o celebrare a somnului, un apel la acţiune în ceea ce priveşte problemele legate de somn, în domenii ca medicina, educaţia, aspectele sociale şi şofatul.

Dorim ca din ce în ce mai mulţi oameni să fie avertizaţi asupra importanţei enorme pe care somnul o are pentru sănătatea lor. Anul acesta punem accent pe îmbatrânirea sănătoasă şi căutam cu toţii calea catre aceasta„, a declarat Antonio Culebras, profesor de neurologie la Suny, Upstate Medical University din Syracuse, New York şi co-preşedinte al comitetului pentru Ziua Internaţională a Somnului (World Sleep Day).

Potrivit statisticilor, nevoia de somn diferă de la o persoană la alta, între 4 – 11 ore pe noapte. În medie, 10% din populaţia lumii este mulţumită cu 6-7 ore de somn pe noapte, iar 15% are nevoie de mai mult de 9 ore. Copiii au nevoie, de obicei, de mai mult somn, în timp ce oamenii în vârstă se mulţumesc cu mai puţin.

Printre regulile pe care este bine să le respectăm pentru a avea un somn sănătos se numără renunţarea la fumat, fixarea orei de culcare şi de trezire, limitarea somnului din timpul zilei la 45 de minute, evitarea consumului de alcool, cafea şi ciocolată cu şase ore înainte de culcare, precum şi a mâncărilor grele, condimentate, asigurarea unei temperaturi plăcute în cameră şi eliminarea surselor de lumină şi de zgomot.

      Articole recomandate