Aventuri pe patru roți: plăcuțe de înmatriculare fermecate – rețete moldovenești vs rețete străine (Video)

La capitolul „aventuri pe patru roți”, în peisajul moldovenesc, plăcuțele de înmatriculare auto, continuă să suscite interesul publicului, pentru un motiv sau altul.

Mai nou, grație sistemelor video de supraveghere a traficului auto, care au sporit numărul amenzilor aplicate în capitală pentru încălcarea regulilor de circulație, plăcuțele cu numere de înmatriculare ale automobilelor, revin cu insistență în prim-plan.

Strădaniile conducătorilor auto, de a induce în eroare „ochiul tehnologic” care le surprinde eventualele abateri de la reguli, nu au întârziat să îmbrace diverse forme.

Zvonul potrivit căruia literele „Q” si „W” nu sunt recunoscute de soft-ul camerelor instalate în acest scop, a atras rapid, o rețetă de business local înfloritor, grație căruia, prețul la plăcuțele inscripționate cu formule care cuprind aceste caractere, tind să urce la stele.

În timp ce autoritățile se străduiesc să rezolve chestiunea, ofertele online pentru astfel de plăcuțe, au răsărit ca ciupercile după ploaie, variind între 180 și 300 de euro.

Ca rețetă autohtonă, nu ne declarăm tocmai surprinși, având în vedere că orice oportunitate de a „face un ban cinstit”, își găsește spațiu pe plaiurile noastre, cu viteza luminii.

Dar să vedem cam ce formule adoptă semenii noștri de peste hotare, când e vorba de „numere invizibile”:

Jonathan Dandrow, un tânăr cu mult talent în ale tehnologiei, a pus la punct un sistem care reușește să păcălească pur și simplu camerele din trafic, grație ramei în care se fixează plăcuța de înmatriculare.

Este vorba despre ceea ce se numește „noPhoto” – un dispozitiv prevăzut cu un senzor care declanșează două blițuri montate la extremitățile ramei, în momentul în care detectează sistemul de iluminare a camerei de supraveghere ce „ia la țintă” numărul buclucaș, pentru fotografiere.

Orbită” de flash-ul acestor blițuri, camera va obține doar o imagine a mașinii, care în loc de număr, prezintă doar o mare pată albă.

Să recunoaștem că rețeta lui Dandrow e ceva mai rafinată și mai cu vino-ncoa’, îndeosebi judecând după raportul calitate-preț: pentru un set de rame fermecate, cei interesați sunt invitați să scoată din pușculiță între 250 și 400 de dolari, la care se adaugă prețul unui set de șuruburi anti-furt, cu cheiță specială, în valoare de 10 dolari.

Ai dreptul la privacy” – este sloganul lui Dandrow, care susține totodată, că invenția sa nu se bate cap în cap cu legea, întrucât „nu face uz de mijloace fizice pentru ascunderea numărului de înmatriculare auto”.

Roxana Iorgulescu

      Articole recomandate