Aurul himalayan: o ciupercă miraculoasă este noua monedă de schimb tibetană

În ultima sa carte, fotograful National Geographic de origine americană, Michael Yamashita, scrie despre ciuperca miraculoasă Yartsa Gunbu, care este supranumită şi “aurul himalayan”.

În funcţie de calitatea ciupercii Yartsa Gunbu, cumpărătorii chinezi sunt pregătiţi să plătească zeci de mii de euro pentru un singur kilogram, relatează Worldcrunch.com.
De fapt, este vorba despre puterea tămăduitoare a unei ciuperci ce parazitează larva unui fluture. “Yartsa Gunbu” în tibetană sau “Caterpillar fungus” în engleză, ciuperca mai e cunoscută cu numele latinesc de Cordyceps sinensis.

Yartsa Gunbu creşte numai deasupra nivelului forestier din munţi, la 4500 de metri înălţime.
Folosirea ei are o lungă istorie în medicina tradiţională chineză şi tibetană ca afrodisiac şi ca tratament pentru diverse boli, de la oboseală la cancer.

Are un echilibru excelent de yin şi yang întrucât este şi animal, şi plantă, este şi dulce, şi caldă. Pătrunde în plămâni şi prin canalele rinichiului. Cercetările au dovedit că aceste ciuperci produc multe substanţe farmacologic active.

În Tibet, sunt una dintre cele mai importante surse de venit în zonele rurale, contribuind cu 40 la sută la venitul familiilor locale. Preţurile au crescut continuu, mai ales de la sfârşitul anilor 1990, în 2008 un kilogram costând de la 2.500 de euro (calitatea inferioară) la 15.000 de euro (cea mai bună calitate determinată de mărimea larvei). Producţia anuală în Tibet este estimată la 100-200 tone.

Chinezii cred că ciuperca vindecă orice boală, de la impotenţă la Alzheimer şi cancer. Iar încă din 1993, atunci când antrenorul de atletism Ma Junren a declarat că succesul atleţilor săi se datorează în parte şi acestei ciuperci, Yartsa Gunbu a fost clasificată drept un amplificator de performanţă.
Autorul Yamashita spune că ciuperca a devenit “noua monedă de schimb”, înlocuind ceaiul şi caii, în localităţile tibetane.

      Articole recomandate