Ateismul poate face lumea mai bună sau este o plagă a societății?

Ateismul a luat amploare, atât în Europa, cât și în Statele Unite. „Omul religios încearcă să rămână cât mai mult timp într-un univers sacru, pe când omul lipsit de sentiment religios trăiește într-o lume desacralizată”, spunea Mircea Eliade, în cartea sa „Sacrul și profanul”. Plecând de la această constatare, apare întrebarea: ateul poate să aducă o contribuție societății sau, din contra, poate să producă mai mult rău?

Ateismul nu este doar o convingere care neagă credința religioasă, ci și un vlăstar al unei mișcări sociale care intenționează să dărâme structurile sociale perpetuate pe nedrept, scrie AlterNet.

Așa cum organizațiile feministe se declară împotriva patriarhatului, activiștii pentru pace luptă împotriva ideologiei războiului, militanții pentru drepturile omului cer desființarea tradițiilor rasiste, ateii se ridică și spun că rasa umană trebuie să evolueze dincolo de religie.

Se dă vina pe dreptul religios de a împinge ateii într-o nouă direcție, una mai mult politică. Mulți atei care susțin că au găsit dovezi împotriva lui Dumnezeu sunt atrași de ateism ca de o armă împotriva amenințării religioase la libertate și libera exprimare.

Chiar dacă există mulți oameni cu convingeri religioase liberale, diferența dintre credincioși și ateiști este aceeași ca între conservatori și progresiști.

Liberalismul este înrădăcinat în tradiția umană și susține că societatea și guvernul au ca priorități nevoile și dorințele umane, folosind instrumente raționale față de aceste scopuri.

Conservatorismul valorifică ierarhia și tradiția și respinge raționamentul bazat pe dovezi, în favoarea argumentelor propuse de autorități.

În ciuda mișcării ateiste, care pune accent pe dovezi împotriva puterilor supranaturale, mulți, dacă nu chiar cei mai mulți oameni alăturați mișcării, au trecut la ateism deoarece pur și simplu nu cred în Dumnezeu.

Legăturile dintre ateism și progresism au făcut ca ateii să fie susținători ai drepturilor homosexualilor și a libertății sexuale. Cercetări recente au arătat că cei care și-au pierdut credința și au devenit atei și-au îmbunătățit viața sexuală.

Ateii sunt limitați doar de imaginația noastră, punându-se în prim-plan lipsa lor de credință, într-o lume a oamenilor religioși, care scot în evidență credința lor, în văzul tuturor.

      Articole recomandate