În fiecare an, în prima duminică a lunii mai este celebrată Ziua mondială a râsului, scrie Agerpres.
Sărbătorită pentru prima dată în India în deceniul trecut, a fost apoi adoptată în întreaga lume, astăzi fiind sărbătorită în numeroase oraşe din Europa, Asia, America de Nord şi America de Sud. Evenimentele acestei zile includ spectacole cu clovni, picturi pe faţă, prezentări de poveşti, teatru de păpuşi, concursuri de baloane.
Propunerea a venit de la un doctor indian care a susţinut că râsul sporeşte capacitatea de concentrare şi rezistenţa la efort, creşte încrederea în propria persoană şi îmbunătăţeşte relaţiile cu cei din jur. În India au fost deschise primele Cluburi de terapie prin râs, la ideea dr. Madan Kataria, care au împânzit, după câţiva ani, toată ţara, fiind adoptate foarte repede şi de alte ţări, precum SUA sau China.
Totul a început în 1995, când savantul a scris un articol intitulat ’’Laughter, the Best Medicine’’ (’’Râsul, cel mai bun medicament’’), bazat pe studii ştiinţifice care garantau beneficiile râsului asupra sănătăţii mentale şi fizice. În loc să publice articolul, s-a dus într-un parc şi a ţinut o prelegere în faţa trecătorilor. A fost un fel de sondaj de opinie privitor la înfiinţarea unui Club de râs. Cei interesaţi au fost invitaţi să se aşeze în cerc şi fiecare să spună cea mai reuşită glumă pe care o ştia. Au hotărât să se întâlnească în acelaşi loc, a doua zi, şi tot aşa, timp de o lună. Toţi cei prezenţi au remarcat îmbunătăţirea stării de spirit, a relaţiilor cu cei din jur, sporirea capacităţii de concentrare şi rezistenţă la efort, precum şi creşterea încrederii în propria persoană. Acesta a fost primul Club de râs. Cursanţii nu practică râsul terapeutic în spaţii închise, ci în aer liber, în parcuri, grădini sau intersecţii, pentru a atrage şi alţi adepţi ai originalului mod de tratament.
Dr. Madan Kataria a organizat, la 11 ianuarie 1998, prima Zi mondială a râsului, în cadrul căreia 10 000 de membri ai cluburilor au râs timp de câteva minute şi au arătat lumii întregi că îşi ’’iau râsul în serios’’.
Ziua mondială a râsului a fost fixată pentru prima zi de duminică din mai, când afară este mai cald.
În calendarul anual există încă o zi dedicată râsului, denumită ’’Ziua mondială a zâmbetului’’(’’World Smile Day’’), iniţiată de Harvey Ball, un artist comercial, de la Worcester, Massachusetts. Aceasta se sărbătoreşte în prima zi de vineri a lunii octombrie.