Artă pe străzile Berlinului

Primul lucru de care se loveşte un om  venit in Berlin pentru prima dată, este  numărul imens de graffiti pe pereţi. Cu toate ca Berlin cheltuie aproximativ 30 de milioane de euro pe an pentru a se curăţa de graffiti , aproape toate suprafeţele disponibile din oraş sunt pictate. Există diferite tipuri de graffiti: de la un vandalism plictisitor, pîna la adevarate  opere de artă.

Tema enervanta a Zidului Berlinului, care este consumata de catre turistii occidentali cu placere.

Este o lucrare din Kreuzberg , în apropierea celor mai bune cluburi de noapte

 

Acestea sunt de asemenea graffiti din Kreuzberg. Acest desen a fost făcut in mai multe nopţi, dar în dimineaţa din fiecare zi reprezenta o lucrare completă. Şi apoi, în noaptea următoare, a fost complet repictata. Povestea poate fi interpretată astfel: atributele moderne de succes ca o cravata sau ceasul de mînă, nu fac un om liber, el este încă limitat ,uneori, chiar de lanţuri de aur.

Acestea sunt graffiti comerciale. Cel mai probabil, aceasta este o încercare de a decora faţada pentru a nu avea picturi neaşteptate de catre vandali.

„Frontiera nu este între partea de sus şi cea de jos, ci este între mine şi tine.” Acesta este un graffiti actualizat după o reparaţie de faţadă. În original a fost: „Frontiera nu este între naţiuni, ci între partea de sus şi cea de jos.”

Mediaspree este un proiect pentru o cladire de terase pe râul Spree cu centrele de afaceri şi de realităţi scumpe. Populaţia este împotriva construirii şi uneori pot apărea conflicte cu poliţia şi aşa mai departe.

Exista zeci de poduri abandonate la staţia Yorckstraße. Această inscripţie spune: „Noi nu vrem o bucată de plăcintă, avem nevoie de panificaţia întregă!”.

 

Un copil albastru de Wolfgang Auer.

Picturi pe peretele Bethanien, ghemuit într-un fost spital din Kreuzberg.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Popularitatea  graffiti-ului din Berlin se datoreaza la doi factori: multe dintre clădirile distruse au format faţade secundare atractive pentru artişti , şi , Berlinul este un oraş plin de artişti.

Clubul „Cassiopeia”. Există o piatră pentru alpinisti, zona Warschauer Strasse, un loc foarte popular pentru partide. În afară de club există şi un depozit de reparaţie parţial abandonat unde mulţi artişti practică aceasta artă.

Mulţi dintre „artiştii de stradă” lucrează pentru reviste glossy, de exemplu XOOOX. Redarea desenelor este o competiţie între echipe de scriitori organizate pentru a vedea ale căror creaţii sunt mai reci.Inaccesibilitatea suprafetelor este foarte apreciată. De exemplu , pe o faţadă a unei clădiri abandonate este uşor de desenat, dar dacă se află pe o faţadă a unui apartament, este mult mai complex si periculos.

 

 

Această imagine proaspătă este actualizată destul de regulat. În general vorbind, graffiti este de scurtă durată. Berlin este întotdeauna transformat datorită activităţii artiştilor.Picturile din locurile populare cum ar fi Schwarzenberg sau Tacheles sunt schimbate  aproximativ o dată pe an.

 

 

Graffiti printr-o matriţă. Ele pot fi de asemenea pictate în formă de aplicaţii de hârtie, cu spray-uri , vopsea sau perii. O astfel de metoda este cea mai rapidă: toate ingredientele sunt preparate la domiciliu şi odata cu lasarea nopţii artiştii pot face cu uşurinţa aceste desene înainte ca cineva sa cheme poliţia.

 

Şi parţi din rămăşiţele Zidului de la Berlin au fost ocupate de artişti. Din păcate, nu există aproape nimic interesant ,doar un singur lucru creat de Dmitri Vrubel poate fi marcat: „Dumnezeu , ajută-mă să supraveţuiesc în această iubire moartă” sau aşa numitul „Sărutul frăţesc” care descrie un sărut de secretar general al PC Leonid Brejnev şi Honecker, şeful RDG. Aceast desen este unul dintre cele mai renumite graffiti din lume.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Deoarece există un aviz că astăzi Berlinul este oraşul cel mai atractiv din Germania pentru investiţii imobiliare, numărul vacante de suprafeţe devine din ce în ce mai puţin în fiecare an.

      Articole recomandate