Aplicația Timeline de la facebook pune in pericol operațiunile militarilor americani

Aplicaţia Timeline, introdusă de curând de reţeaua de socializare Facebook, ar putea pune în pericol atât vieţile soldaţilor aflaţi pe front, cât şi pe cele ale rudelor lor, avertizează armata Statelor Unite, citată de BBC. Aplicaţia creează o hartă a locurilor din care a postat un utilizator.

Vizaţi sunt cei care încarcă fotografii pe Facebook de pe telefonul mobil, deoarece unele smartphone-uri depistează prin GPS localitatea de unde a fost făcută postarea şi etichetează activitatea pe hartă în mod automat. Patru elicoptere ale armatei americane au fost doborâte în 2007 din acest motiv.

Postând poze cu ei din timpul misiunilor soldaţii ajung să lase la îndemâna teroriştilor date importante despre poziţionarea unităţilor şi pun în pericol reuşita întregii operaţiuni. În acelaşi pericol sunt puse şi rudele militarilor, cu care aceştia comunică adesea prin intermediul Facebook. „Chiar vrei să ştie toată lumea unde se află casa ta sau şcoala la care merge copilul tău? Înainte să adaugi o etichetă de localizare la o fotografie, trebuie să te întrebi, ca soldat, cine şi în ce scop ar putea folosi această informaţie împotriva ta„, avertizează Sergentul Dale Sweetnam.

Aplicaţia Timeline prezintă nişte provocări unice în materie de confidenţialitate pentru utilizatorii care folosesc etichetarea geografică. Serios vorbind, cred că este puţin înfricoşător dacă ne gândim că orice cunoscut care devine „prietenul” nostru pe Facebook are acces la detalii din viaţa noastră zilnică doar pentru că noi postăm acolo tot ce facem„, a adăugat Sweetnam.

Armata britanică a interzis soldaţilor săi folosirea telefoanelor mobile pe durata operaţiunilor din zone de conflict precum Afghanistan. Militarii britanici au fost avertizaţi să nu se fotografieze în zonele de operaţiuni şi să nu distribuie fotografii cu ei în ipostaze care ar pune în pericol buna desfăşurare a operaţiunilor.

Americanii au de gând să implenteze o serie de măsuri de precauţie privind conţinutul datelor pe care soldaţii le postează pe internet, după modelul britanic.

      Articole recomandate