Hackerii de la Anonymous au declarat, duminică, faptul că au furat mii seturi de date confidenţiale despre cărţi de credit dar şi alte informaţii personale aparţinând clienţilor unui think-tank american, scrie Daily Mail. Think-tank-urile reprezintă organizaţii de cercetare în domenii precum politica socială, economia sau tehnologia militară.
“Anonymous” este gruparea care a doborât site-urile Visa şi MasterCard, la data de 8 decembrie 2010, în semn de protest la arestarea fondatorului WikiLeaks, Julian Assange. Deşi au fost prezentaţi în presă ca hackeri, ei se consideră “un grup de cetăţeni obişnuiţi ai lumii digitale, preocupaţi de a ne proteja drepturile şi libertăţile fundamentale”. Mişcarea are membri de toate naţionalităţile.
Un hacker a precizat că scopul furtului a fost „să ofere donaţii de Crăciun”, notează sursa. Unii dintre membrii think-tank-ului Stratfor au confirmat că s-au făcut tranzacţii neautorizate, folosind cardurile lor.
Liderii Anonymous susţin că au furat peste 4.000 de numere de cărţi de credit, parole şi adrese din lista confidenţială a Stratfor, pe care se află angajaţi ai Apple, ai Departamentului de Poliţie din Miami, dar şi ai Forţelor aeriene americane. Conform Daily Mail, Stratfor le oferă clienţilor săi analize politice, economice şi militare.
Anonymous a furat 200 de GB de date personale
În urma atacului, site-ul Stratfor afişa mesajul „Pagină aflată momentan în întreţinere”. Asta în timp ce hackerii de la Anonymous au postat, pe Twitter, întrebarea retorică: „Nu mai sunt aşa de private (n.r. informaţiile), nu?”. De asemenea, hackerii au anunţat că acesta este doar primul dintr-o lungă serie de atacuri „de Crăciun”.
Cei de la Anonymous, care deja au postat pe site-ul lor o mică parte din lista de informaţii private furate de la Stratfor, au anunţat că au extras peste 200 de GB de date, în principal fiindcă think-tank-ul nu a criptat datele personale.
„Credeţi că sunt puţine date postate? Nu vă faceţi griji, piraţi şi Robin Hood, acestea sunt doar cele mai importante”, au scris hackerii într-un mesaj postat pe site-ul lor. De asemenea, ei au încărcat un fişier cu toate datele, care poate fi descărcat de curioşi.
Daily Mail scrie că păgubiţii nu vor să ofere mai multe informaţii. Angajaţii Forţelor aeriene americane au declarat că nu vor să discute breşele de securitate „din motive lesne de înţeles”, în timp ce oficialii Poliţiei din Miami nu au confirmat că unitatea s-ar afla printre clienţii Stratfor.
„Există motive să credem că datele clienţilor noştri au fost postate pe alte site-uri”, au declarat reprezentanţii Stratfor, care au adăugat că serverele companiei au fost suspendate, în urma atacului.
„Soţia mea credea că am donat bani la Crucea Roşie şi Save the children”
Pe lângă documentul cu datele personale, hackerii au postat şi chitanţe care sugerează că banii furaţi au fost donaţi unor ONG-uri sau organizaţii de caritate, printre care Crucea Roşie sau „Save the children”. Organizaţiile au primit 700 de dolari, furaţi din contul unui fost bancher din Texas, scrie Daily Mail.
„Reprezentanţii companiei de cărţi de credit au sunat-o pe soţia mea, să o informeze despre tranzacţii, iar ea nu ştia sigur dacă e vorba despre un furt sau am donat eu banii. A trebuit să închid contul”, a explicat fostul bancher.
Daily Mail scrie, însă, că furtul nu afectează atât posesorii cărţilor de credit, cât mai ales firmele care le deţin şi care ar putea fi nevoite să înapoieze banii.
Deşi Anonymous susţine că a furat datele de pe „doar” 4.000 de carduri, un hacker din cadrul grupului susţine că ar fi vorba despre 90.000 de cărţi de credit şi că suma extrasă, donată în întregime organizaţiilor de caritate, s-ar ridica la un milion de dolari, scrie Daily Mail.