E oficial: Amenzi pentru publicitatea în limba rusă

Cei care plasează publicitatea doar în limba rusă vor fi sancționați! Un proiect de lege în acest sens a fost adoptat astăzi de către Parlament.

Persoanele fizice care vor încălca legislaţia şi vor difuza publicitate, ignorând limba română, vor fi sancţionate cu amenzi în valoare de până la 3 mii de lei. Totodată, sancţiuni de până la 10 mii de lei sunt prevăzute pentru persoanele juridice.

Legislaţia din domeniul publicităţii stipulează că textele de publicitate „se scriu în limba de stat şi, în caz de necesitate, se traduc în limba rusă, iar în localităţile respective — în limba de stat, precum şi în limba găgăuză sau în cea rusă”.

Potrivit autorilor, aceste norme sunt deseori ignorate în lipsa unor sancţiuni legale, iar localităţile din Republica Moldova sunt împânzite de mii de panouri publicitare, anunţuri, avize, afişaj, denumiri de firme, magazine, baruri, cafenele, restaurante, etichete, meniuri etc., scrise doar în limba rusă.

Legea prevede ca textele de publicitate să fie scrise în limba română și în caz de necesitate să fie traduse în alte limbi.”Vorbitorii de limbă română sunt deseori supuși discriminării prin afisajul informațional necorespunzător. Dominația limbii ruse în detrimentul limbii de stat crează un dezechilibru lingvistic”, notează autorii în nota informativă a proiectului.

      Articole recomandate