Amenzi pentru arderea anvelopelor de Paști

Antenţie! Arderea anvelopelor în noaptea de Paşte este interzisă. Avertizarea vine din partea Ministerului Mediului. Ecologiştii precizează că cei care vor arde cauciucuri, riscă amenzi de la 800 la 6000 de lei, pentru poluarea aerului.

Pe lângă faptul că aduce amenzi, arderea anvelopelor reprezintă un pericol pentru sănătate.

Ministerul Mediului vine cu un apel către cetăţeni de a evita arderea anvelopelor în noaptea de Paşti. Reacţia instituţiei vine după ce în mai multe regiuni ale republicii acţiunea s-a trasnformat întro „tradiţie”.

Aspectul tradiţional al acestui ritual cunoscut sub numele de „Denii” a comportat de-a lungul timpului un mesaj de purificare prin organizarea unor ruguri care foloseau material lemnos şi resturi vegetale. În perioada contemporană aspectul de purificare s-a transformat în unul de poluare, dat fiind faptul că se foloseşte în calitate de material de ardere – anvelopele de cauciuc. Arderea liberă a anvelopelor emană în atmosferă circa 23 substanţe chimice periculoase.

Substanţelor nocive de la arderea anvelopelor au efecte grave asupra organismului uman. monoxidul de carbon afectează celulele creierului, hidrocarburile afectează sistemul nervos, sistemul respirator, provocând bronşită.

Va indemnam sa intilnim Sfintele Paşti in sinul familiei, cu sufletele impacate şi dragoste de aproapele, neumbriti de efectul constringerilor legale sau apasaţi de pacatul prejudicierii naturii in mijlocul careia traim.

      Articole recomandate