Afară sunt peste 36 de grade căldură. Vezi care sunt cele mai bune modalități să înfrunți canicula în Chișinău

2

1.  Nu intra în troleibuzele, sau maxi-taxi-urile din Capitală fără șervețele umede, 3 litri de apă și multă răbdare. Și neapărat i-a cu tine ceva de anti-miros. Multe poți să vezi, și nu doar, prin transportul Chișinăuian.

2.  Aruncă-te în primul havuz pe care îl vezi (ele sunt în Parcul Central, în față la Teatrul De Operă și Balet, lîngă Palatul Național). Stropește-te cu apă. Ia și prietenii cu tine. O să uiți complet că e căldură.

3.  Meditație. Gîndește-te și bagă-ți în cap ideea că nu e cald. Uneori funcționează. Dacă nu, fă ce scrie în punctul 2.

4. Nu mînca. De fapt, e demonstrat că pe timp de caniculă nu îți mai este foame. Căldura prea mare încetinește metabolismul, încît organismul are nevoiede mai multă apă decît de mîncare.

5. Ieși doar cînd ai nevoie. Și respectă timpul în care este recomandat să ieși. Adică stai în casă la amiază. Sau dacă totuși ești pe-afară, stai la umbră. În Chișinău sunt multe locuri  cu umbră.

6. Duș rece, ceai rece, fructe reci, apă rece. Toate împreună, te vor împrospăta la fiecare zăpușeală.

7. Bea cît mai mult. Firește, apă. Renunță la cafea și băuturi alcoolice.

8. Fii activ. Nu lenevi și nu lua căldura ca un dușman. Pornește ventilatorul, o muzică bună și gata.

9. Pentru domnișoare: nu te farda. Măcar cît este caniculă. Transpirația descompune fardurile. Și pur și simplu va arăta dezastruos.

10. Pe scurt: poartă haine largi, ține geamurile deschise, nu găti ziua, mînîncă bomboane mentolate, poartă ochelari de soare și pălărie, folosește corect cremele și simte-te bine.

Canicula nu este atît de înfricoșătoare pe cît pare. Dacă reușești să faci unele lucruri, chiar îți vor fi plăcute toate cele 36 de grade. 

Vitali Cipileaga

      Articole recomandate