Adevărata semnificație a Crăciunului: Mesajul festiv al echipei Yupi.md

Dacă mulți nu știu că Iisus nu s-a născut, de fapt, în decembrie și mulți cred că Crăciunul e despre nașterea lui Iisus, atunci mulți nu știu că Crăciunul, la început, nu era despre nașterea lui Iisus.

Istoria din spatele acestei sărbători e una cu mult mai largă, iar semnificația ei e cu mult mai importantă decât noi credem, nefiind redusă doar la băutură și mâncare și intoxicări și petarde și vacanță și rude enervante.

Crăciunul nu a fost mereu despre sărbătorirea nașterii lui Iisus. Această practică a fost începută după ce persoanele care organizau festivități pe 25 Decembrie au fost convertite la creștinism.

La origini, Crăciunul (numit inițial Dies Natalis Solis Invicti) are două semnificații. În primul rând, el marca sfârșitul solstițiului de iarnă (acel moment când noapte devine mai lungă decât ziua), zi care corespundea, la romani, cu nașterea zeului soarelui, Sol Invictus. În al doilea rând, o semnificație puțin mai tristă, însemna ultima festivitate pentru miile de persoane care nu aveau să supraviețuiască acea iarnă.

În epoca noastră contemporană, iarna este asociat doar cu o perioadă în care trebuie să porți mai multe haine și să stai mai mult în casă. În antichitate însă, când hainele de lână erau o raritate iar casele erau încălzite încă cu lemne (dacă aveai noroc să le ai), iarna însemna moartea a circa 1/3 din populație, și habar nu aveai cine o să supraviețuiască sau nu.

Astfel, când solstițiul își lua tălpășița, lăsând în spate milioane de oameni care trebuiau să facă față unei ierni foarte reci (pe atunci, încălzirea globală este nesemnificativă și temperatura medie a planetei este cu mult mai mică), oamenii organizau o festivitate, unde tăiau multe animale, pentru a nu fi nevoiți să le hrănească iarna sau să le lase să înghețe de frig, beau mult vin și mâncau din plin, petrecând timpul într-un mod vesel, alături de familia lor, care avea în curând să fie decimată. Un fel de petrecere de adio pentru oricine va muri.

De acolo vine și obiceiul de a da daruri copiilor, pentru că, cât de urât n-ar suna, cei care nu supraviețuiau până în primăvară erau, de obicei, bătrânii și copii, corpurile lor nefiind destul de rezistente pentru a face față frigului și foametei, pentru că pe atunci oamenii nu aveau magazine și intrau în iarnă cu ceea ce reușeau să acumuleze toamna, iar dacă roada era puțină, finalul era trist.

De acolo vin toate obiceiurile: de a da daruri copiilor, de a organiza mese copioase și de a aduna toate neamurile într-un singur loc, neamuri pe care le vezi doar cu această ocazie.

Așa că, data viitoare când te vei afla într-o încăpere cu o mulțime de oameni pe care nu-i poți suporta și ești mereu ochi și urechi pentru o cale de scăpare, amintește-ți că, deși neștiind de ce fac asta, oamenii practică încă acel obicei de a petrece o zi cu persoanele înrudite, pentru că ar putea să nu le mai vadă niciodată.

Și e destul de dureroasă această neștiință, pentru că ai fi petrecut mai mult timp cu bunicu, dacă ai fi știut că ăsta e ultimul tău Crăciun alături de el. Te-ai fi jucat mai mult cu acel bebeluș, dacă știai că acesta e primul și ultimul său Crăciun. Ai fi răspuns mai entuziasmat la întrebările unui unchi care te întreabă când ai de gând să te căsătorești, dacă ai fi știut că acesta nu va mai fi în viață peste câteva luni.

Prețuiește fiecare Crăciun pentru că, deși am reușit să facem față frigului de afară și 1/3 din populație nu va muri de frig și foamete, nu am reușit să batem moartea încă, și nu credem că în curând vom reuși.

Bucură-te de această sărbătoare care este menită să ne aducă împreună. Bucură-te de sărbătoarea care ne reamintește că trăim într-o lume cu mult mai sigură și cu mult mai caldă. Bucură-te de acest Crăciun, pentru că ar putea fi ultima dată când vezi o persoană. Crăciunul ăsta ar putea fi ultimul pentru cineva care ți-e drag și o să regreți apoi, că ai fost tânăr și…

Bucură-te de momentele petrecute alături de familia și rudele tale. Ai un an întreg înainte pentru a fi singur, iar dacă o să fii ghinionist, o viață întreagă.

Yupi.md îți urează Crăciun Fericit!

      Articole recomandate