Actorul Mihail Curagău a fost distins cu „Ordinului Republicii“

Mihai Curagau-distinctie

Preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a semnat astăzi un decret privind conferirea „Ordinului Republicii“ artistului Mihail Curagău, actor la Teatrul Naţional „Satiricus Ion Luca Caragiale“ din Chişinău.

Potrviti Adevărul Moldova, distincţia i-a fost acordată „în semn de înaltă apreciere a meritelor deosebite în dezvoltarea şi propagarea artei teatrale şi cinematografice, contribuţie substanţială la afirmarea valorilor culturale şi înaltă măiestrie artistică“. Mihai Curagău s-a născut în anul 1943, în satul Bălăneşti, Nisporeni. Şi-a început cariera actoricească la Teatrul muzical-dramatic „A.S. Puşkin“ (azi – Teatrul Naţional „Mihai Eminescu“) din Chişinău unde a jucat mai ales în roluri de comedie. Din anul 1993 joacă pe scena Teatrului Satiricus.

A debutat ca actor de film în anul 1967 la studioul cinematografic „Moldova-film“, în filmul lui Gheorghe Vodă „Se caută un paznic“, interpretând rolul Michiduţă. A colaborat ulterior şi cu alţi regizori de prestigiu din Republica Moldova: Emil Loteanu, Vasile Pascaru şi Tudor Tătaru. Unul dintre rolurile cele mai cunoscute este Ion din filmul „Polobocul“ (1991). În noiembrie 2003, a fost tipărită cartea „Argint viu pe scândura scenei“, dedicată actorului, autorii articolelor fiind critici, regizori, teatrologi, filmologi şi colegi de breaslă.

      Articole recomandate