Acesta este „monstrul” de la Marea Caspica care zbura cu peste 500km/h

În plin Război Rece, Uniunea Sovietică a construit o ambarcaţiune uriaşă capabilă să planeze la 5 metri deasupra apei cu o viteză de 550 de kilometri pe oră, menită să transporte trupele militare care ar fi trebuit să invadeze Europa de Vest. Vehiculul care seamnă cu o închipuire dintr-un film SF distopic a fost construit într-un singur exemplar care rugineşte acum la ţărmul Mării Caspice.

Ambarcaţiunea botezată Ekranoplane face parte din clasa Lun, proiectată ca un vehicul de luptă de tip glisor, capabil să se ridice în aer la circa 5 metri deasupra apei, când atingea o viteză de 550 de kilometri pe oră. Vehiculul era dotat cu rachete cu focoase nucleare şi putea transporta trupe de asalt

Proiectul Ekranoplan a fost iniţiat de inginerul rus Rotislav Alexeiev în anii ’60. Alexeiev, care era directorul centrului sovietic de proiectare, a intuit potenţialul militar al ambarcaţiunii şi l-a convins pe liderul comunist de la acea vreme – Nikita Hrusciov – să-i acorde finanţare.

Primul şi singurul model construit – care a fost fotografiat recent de blogerul Igor 113 pe ţărmul Marii Caspice – a reuşit să răscolească spiritele la Washington la vremea aceea, după ce serviciile secrete americane au fotografiat vehiculul dar nu au reuşit să-l încadreze într-o clasă convenţională şi l-au numit în schimb „Monstrul din Marea Caspică”. Modelul construit avea o lungime de 74 de metri (aproximativ trei sferturi din lungimea unui teren de fotbal) şi era propusat de opt motoare.

Ceea ce nu au reuşit să înţeleagă atunci experţii militari care analizau fotografiile spion a fost de ce un vehicul atât de masiv era dotat cu nişte aripi atât de scurte (circa 5 metri fiecare). S-a constat ulterior că aripile neobişnuit de mici pentru un vehicul atât de masiv ajutau Ekranoplan-ul să obţină o portanţă de până la 6 metri

A mai existat o tentativă de construire a unui al doilea model mai mic, însă proiectul nu a fost dus niciodată la capăt. Finanţarea programului de cercetare Ekranoplan a continuat sub ministrul apărării Dimitri Ustinov, însă a fost oprită în anul 1985, când generalul rus a decedat.

      Articole recomandate