Aceasta este celula in care va sta timp de 21 de ani asasinul extremist Anders Breivik (Foto)

Penitenciarul in care isi va ispasi pedeapsa Anders Breivik, cel a care ucis 77 de oameni anul trecut, are conditii care pot fi considerate de lux. Inchisoarea Ila din Norvegia a difuzat cateva imagini cu o celula similara celei in care va sta asasinul.

Anders Breivik se afla deja la penitenciarul Ila, de langa Oslo, unde se afla cei mai periculosi detinuti din Norvegia.

Conducerea inchisorii a anuntat ca la inceput Breivik va fi tinut izolat de alti detinuti.

In prezent, el dispune aici de 3 celule, ca o compensatie pentru ca nu are dreptul la alte activitati oferite colegilor sai, explica purtatorul de cuvant Ellen Bjercke.

Fiecare celula are 8 metri patrati. Una este dormitorul, alta contine echipamente pentru fitness, iar cea de-a treia un birou cu laptop.

Acesta nu este insa conectat la Internet, ci este folosit pe post de masina de scris. Potrivit avocatilor sai, Breivik, care este deja autorul unui manifest de 1.500 de pagini, difuzat pe Internet, vrea sa scrie doua carti in timpul pe care il va petrece dupa gratii.

El are dreptul sa se uite la televizor si sa scrie scrisori. Se poate relaxa si intr-o curte interioara, securizata cu gard electric si sarma ghimpata.

Pentru ca Breivik nu va avea contact cu alti detinuti, el va fi incurajat sa aiba alte activitati: sa munceasca, sa studieze, daca va dori, si sa comunice cu ofiterii inchisorii.

“Trebuie sa aiba legatura cu personalul inchisorii, care are menirea sa-l mentina activ, sa faca exercitii fizice cu el, sa discute cu el”, declara Bjercke. “Izolarea ar fi o tortura. El este o fiinta umana, are drepturi la fel care oricare om. Noi vrem sa asiguram un regim uman in aceasta inchisoare”.

Penitenciarul Ila poate gazdui 124 de detinuti, supravegheati de 230 de angajati.

Construit ca inchisoare pentru femei, a fost transformat in lagar de concentrare in timpul ocupatiei naziste. In prezent adaposteste “cei mai periculosi infractori din tara”, scrie pe siteul institutiei.

Anders Breivik a fost condamnat vineri la 21 de ani de inchisoare pentru asasinatele comise in anul 2011.

Pe 22 iulie 2011, el a ucis 77 de persoane – majoritatea adolescenti – dintre care opt intr-un atentat cu bomba comis impotriva sediului Guvernului din Oslo si 69 in timpul atacului armat de pe insula Utoya, unde avea loc o tabara de vara a tinerilor laburisti.

Sursa: stirileprotv.ro

      Articole recomandate