Absurdul din sala de judecată – vezi cele mai trăsnite cereri de despăgubire civilă

„Nu puneți în funcțiune mașina de spălat, dacă înăuntru se află copilul dumneavoastră!” sau „înainte de a strânge căruciorul, verificați dacă nu a rămas copilul în el!” – astfel de instrucțiuni absurde pot fi întâlnite pe prospectele produselor multor producători americani.

Ei își iau astfel de măsuri de precauție împotriva unor oameni care au unele dintre cele mai năstrușnice idei de a cere despăgubiri. Iată câteva dintre aceste pretenții absurde, selectate de-a lungul timpului de Deutsche Welle:

Dumnezeu e vinovat

Ernie Chambers, congresman din Nebraska, a înaintat o acțiune civilă în instanță împotriva lui Dumnezeu. Chambers susținea că „acuzatul” însuși a recunoscut în Biblie că a provocat catastrofe în masă și a terorizat milioane de oameni, ascuns sub diverse pseudonime. Chambers nu a vrut despăgubiri materiale, ci doar a protestat față de faptul că în SUA oricine poate fi condamnat pentru cele mai absurde argumente.

Am o înțelegere cu Dumnezeu!

Un român, condamnat pentru crimă, a înaintat o acțiune judecatorească împotriva lui Dumnezeu pentru „înșelarea așteptărilor și amăgirea sentimentelor”. Argumentul condamnatului: „o dată cu botezul meu, am încheiat un pact cu Dumnezeu să mă păzească de rău, un contract pe care el nu l-a respectat, indiferent de acțiunile mele evlavioase către el”.

Acțiunea, intitulată „Dumnezeu din Ceruri, reprezentat în România de Biserica Ortodoxa” a fost respinsă de instanță.

Daca nu ați fi fost voi…

Un tânăr de 18 ani din statul California a câștigat aproape un milion de dolari în urma unor înșelăciuni cu acțiuni, înainte de a fi prins. După condamnare, acesta nu a mai avut dreptul să joace la clubul de baseball al colegiului său și a dat în judecată universitatea, cerându-i acesteia despăgubiri de 50 milioane dolari, câștigul pe care l-ar fi obținut dacă ajungea jucător în liga profesionistă iar instituția de învățământ nu i-ar fi curmat șansele de afirmare.

Burgerul e vinovat!

Cesar Barber din New York, un bărbat înalt de doar 1,50 m și cântărind 123 kg a cerut de două ori despăgubiri de la lanțurile de fast-food Mc Donald’s, Burger Kings și KFC, cu argumentul că suferă de diabet și obezitate din vina lor. Acestea nu i-ar fi explicat cât de nocivi pentru sănătate sunt burgerii și cartofii prăjiți.

Feriți-vă de fulger

Sean Perkins a vizitat, împreună cu familia sa un parc de distracții din Ohio când, parcă din senin, a izbucnit o furtună în timpul căreia barbatul sus-amintit a fost lovit de fulger. Ghinion sau vina personală? Nimic din aceste două variante. Bărbatul, scăpat ca prin minune din accident, a dat în judecată parcul de distracții cu argumentul că în perimetrul amenajat pentru vizitatori nu există o tăbliță de atenționare pe care să fie scris „clienții nu trebuie să stea afară în timpul unei furtuni”.

Traumă grea

Un participant la concertul lui Elton John a cerut orașului San Diego, localitatea în care a avut loc evenimentul muzical, o despăgubire în valoare de 5,4 milioane dolari din cauza „trăirii unor traume emoționale mari”.

Pentru că toaletele pentru femei erau pline, una dintre participantele la concert a intrat în cabina bărbaților, folosind un pisoar bărbătesc. Drept urmare, reclamantul consideră că are dreptul la despăgubiri fiind nevoit să privească o asemenea grozăvie, care a lăsat o imagine deplorabilă a sexului feminin în ochii săi.

Criminal dar nu oricum

Ucigașul în masă Rand Kraft a cerut despăgubiri de 60 milioane dolari editurii Warner Brooks, pentru că a simțit repulsie față de descrierile infracțiunilor sale din cartea „Îngerul întunericului”, publicată de editura sus-amintită. Kraft a ucis în mod sadic 16 oameni, dar a cerut despăgubiri pentru că în volum era descris drept „bolnav, un om de nimic”.

Pușcăriașul nemulțumit

Un deținut din SUA a decis să ceară despăgubiri de la închisoarea unde era încarcerat pentru că în celula sa nu erau recepționate decât 35 programe TV, fiind convins că ceilalți colegi de suferință au acces la mult mai multe posturi TV.

Berea și sexul

Un producător american de bere a fost condamnat la plata unor despăgubiri în valoare de 10.000 dolari către un reclamant nemulțumit de reclama mincinoasă care se făcea produsului pe care el l-a cumpărat. Acesta a declarat că a trăit traume de neimaginat în momentul în care se afla cu o parteneră în dormitor dându-și seama că degeaba a băut regulat berea care-i promitea o potență de taur.

Pagube colaterale

O femeie din provincia canadiană New Scotland, care cânta regulat la mandolină într-un aeroport din regiune, pentru delectarea turiștilor, a cerut despăgubiri de la compania Swissair, deoarece avionul care trebuia să aterizeze suferise un accident și astfel i-a diminuat câștigul zilnic.

Există pedeapsă mai mare?

La nivel de legendă urbană, se spune că un hoț a cerut despăgubiri după ce a jefuit o casă. Acesta s-a încuiat din greșeală și a rămas singur în casa prădată, fiind nevoit să se hrănească 8 zile doar cu Pepsi Cola și mâncare pentru câini. Se spune că proprietarii casei violate i-au plătit acestuia 500.000 dolari pentru „suferința trăită și remușcările sufletești pe care reclamantul le-a trăit aflându-se singur în casa pe care tocmai o jefuise”.

      Articole recomandate