A refuzat 1 milion de dolari pentru că ştie să guverneze Universul! Îndrăzneţul trăieşte într-un cartier mărginaş din Sankt Petersburg

Matematicianul rus Grigori Perelman este cel care a rezolvat o problemă de matematică celebră, cunoscută sub denumirea “Conjectura lui Poincaré”.

El a povestit într-un interviu că a găsit soluţia pe când încerca să înţeleagă cum a reuşit Iisus să meargă pe apă, informează AFP. “Nu există probleme pe care nu le putem rezolva, există doar probleme dificil de rezolvat”, a declarat Perelman într-un interviu menţionat de cotidianul Komsomolskaia Pravda.

Vorbind despre amintiri din timpul şcolii, solitarul savant, care a refuzat până de curând să comunice cu presa, a spus că dorea să explice legenda lui Iisus. “Vă aduceţi aminte de legenda biblică despre Iisus care mergea pe apă. Trebuia să calculez viteza cu care mergea pentru a nu cădea în apă. Având în vedere că legenda încă există, înseamnă că nu m-am înşelat”, a explicat Perelman.

Prima persoană din lume

Îndrăzneţul matematician a explicat şi de ce a refuzat premiul de 1 milion de dolari acordat de Clay Mathematics Institute (CMI) pentru rezolvarea Conjecturii lui Poincaré: “Ştiu cum să guvernez Universul. De ce ar trebui sa alerg dupa 1 milion? ”.

Perelman, care locuieşte cu mama sa într-un cartier mărginaş din Sankt Petersburg, a fost desemnat laureatul unui premiu decernat de Clay Mathematics Institute (CMI) din SUA, după ce a publicat pe Internet soluţia problemei de topologie formulată în 1904 de matematicianul francez Henri Poincaré. După mai multe săptămâni de suspans, el a anunţat institutul că nu acceptă recompensa de 1 milion de dolari acordată odată cu acea distincţie, din cauza unui “dezacord cu comunitatea matematicienilor”.

Pentru rezolvarea acestei probleme celebre, matematicianul rus a primit în 2006 medalia Fields, considerată “Nobelul în matematică”. Perelman a refuzat şi această distincţie, fiind prima persoană din lume care a făcut acest lucru. Conjectura lui Poincaré este un test care poate ajuta la determinarea formei Universului.Potrivit acesteia, dacă într-un spaţiu închis tridimensional orice arc de cerc închis se poate micşora până la un punct, acest spaţiu este echivalent din punct de vedere topologic cu o sferă tridimensională.

      Articole recomandate