A murit Paul Everac

Dramaturgul Paul Everac a incetat din viata marti dimineata, la varsta de 87 de ani, dupa o indelungata suferinta.

Eugen Constantinescu a declarat ca Paul Everac a murit marti dimineata, in jurul orei trei, la un spital din Bucuresti. El suferea de mai bine de sapte ani de cancer la prostata.

Familia doreste sa il inhumeze la cimitirul Bellu din Capitala, desi, in timpul vietii, Paul Everac si-a amenajat un cavou in localitatea argeseana Podul Dambovitei, acolo unde a trait in ultima perioada.

In urma cu o luna, dramaturgul a fost internat la Spitalul Fundeni din Capitala, unde a fost diagnosticat cu hemoragie digestiva inferioara si anemie severa.

Cine a fost Paul Everac

Paul Everac, dramaturg contemporan extrem de prolific – a scris peste 140 de piese de teatru – , pe adevaratul sau nume Petre Constantinescu s-a nascut in Bucuresti la 23 august 1924.

Cariera si-a inceput-o cu un poem dramatic scris in 1948, numit „Robinson”. Cu piese ca „Paharul cu sifon”, „Baletul electronic”, „A cincea lebada”, „Betia Sfanta”, „Salonul” sau „Cartea lui Iovita” are un succes, dar cu „Un fluture pe lampa”, „Viata e ca un vagon” sau „Piatra la rinichi” reuseste sa castige publicul si sa inregistreze mari recorduri de reprezentatii si audienta.

Paul Everac si jurnalist, scriind articole pentru „Scanteia”. Dramaturgul, promovat de regimul comunist, este cunoscut, de asemenea si pentru scenarile sale, piesele radiofonice si traducerile pe care le-a realizat.

Cariera lui Paul Everac a continuat si dupa Revolutie cand i s-au tiparit trei volume de teatru, romanul „Cateva feluri de dragoste”, volumul de nuvele „Cateva feluri de moarte” si volumul de poezii „Poeme crepusculare”.

Din 1992 scriitorul a preluat si rolul de director al Televiziunii Romane, pozitie ocupata pana in 1994. Si-a dat demisia dupa ce Revelionul din 1994 a fost considerat unul dintre cele mai proaste din istoria TVR-ului.

      Articole recomandate