A investit 3,5 milioane de euro pentru restaura un avion prăbuşit în cel de-al doilea Război Mondial

Dacă în urmă cu mai bine de şapte decenii a fost un experiment nereuşit, acum cu o investiţie semnificativă visul a devenit realitate. 

Un avion, model Mk1 Supermarine Spitfire, a fost restaurat prin folosirea pieselor originale salvate după prăbuşirea aeronavei în 1940, în timpul zborului experimental. Reconstrucţia Spitfire-ului, unul dintre singurele trei modele care există pe teritoriul Marii Britanii, a durat opt ani şi a costat peste trei milioane şi jumătate de euro.

Aparatul s-a prăbuşit într-un râu din regiunea North Yorkshire, Anglia, în timpul unui zbor de probă, dar pilotul care-l conducea, Howard Squire, a reuşit să se salveze. Aparatul a ieşit la suprafaţă în 1976, după ce nivelul apei a scăzut simţitor în urma unei secete puternice. Aeronava a ajuns la un colecţionar din North Yorkshire şi mai târziu a fost preluată de un fost pilot commercial, Peter Monk, cel care a supervizat recondiţionarea sa.

Proiectul a fost sponsorizat de omul de afaceri texan Dan Friedkin, nepotul miliardarului Kenny Friedkin, fondatorul companiei Pacific Southwest Airlines.

      Articole recomandate