A început cea de-a 14-a ediţie a Jocurilor Paralimpice de vară. Ceremonia de deschidere (Galerie Foto)

„Big Bang-ul” şi mărul lui Newton au fost printre teoriile evocate la ceremonia de deschidere a Jocurilor Paralimpice, care a oferit, miercuri, o călătorie feerică de la tărâmul cunoaşterii până la cer, la invitaţia celebrului astrofizician Stephen Hawking, potrivit Mediafax.

Regina Elisabeta a II-a şi circa 80.000 de spectatori prezenţi pe Stadionul Olimpic din Stratford au înfruntat frigul pentru a asista la un spectacol omagiu al ştiinţei şi al Secolului Luminilor. Departe de excentricitatea ceremoniei de deschidere a Jocurilor Olimpice din urmă cu o lună, spectacolul a celebrat reîntoarcerea la surse a mişcării paralimpice, născută în Anglia, în urmă cu aproximativ şase decenii.

După ce un avion a luminat cerul deasupra stadionului, Stephen Hawking a apărut în scaunul său cu rotile, sub o lună uriaşă, cerând publicului, cu vocea sa reprodusă de calculator, să fie curios.

Plecând de la Big Bang, teoria care a explicat crearea Universului, o sferă incandescentă a coborât din cer pentru a se lovi de o umbrelă imensă şi a da naştere unui prim foc de artificii.

Apoi a început călătoria iniţiatică a eroinei ceremoniei, Mirnada, inspirată de personajul piesei Furtuna de William Shakespeare. Tânăra, în scaun cu rotile, a fost ghidată de Hawking, care a încurajat-o la descoperire şi la transcendenţă.

Deasupra unui ochi gigant, Miranda s-a trezit în mijlocul unei furtuni de idei, în timp ce formule matematice şi citate din Declaraţia universală a drepturilor omului au fost proiectate asupra tribunelor.

În timp ce ea mânca un măr în grădina lui Isaac Newton, publicul a fost invitat să o imite în faţa unei coregrafii ce dorea să sfideze legile gravitaţiei. Peste 60.000 de mere au fost distribuite la intrarea pe stadion.

Regina Elisabeta a II-a a deschis oficial Jocurile, la fel cum a făcut-o la JO, dar apariţia sa a fost mai conservatoare decât la ceremonia din 27 iulie, când a interpretat o scurtă scenă din filmul James Bond. Suverana, aplaudată la scenă deschisă, a fost însoţită de mai mulţi membri ai familiei regale, printre care prinţul William şi soţia sa Kate, dar a absentat prinţul consort Philip, în vârstă de 91 de ani, care se află în convalescenţă.

Depasându-se în scune cu rotile în culorile ţărilor lor sau în cârje, sportivii au participat la tradiţionala defilare a delegaţiilor, în aplauzele publicului. Ultima a fost echipa Mari Britanii, care a declanşat entuziasmul pe stadion, în acordurile melodiei „Heroes” a lui David Bowie şi sub o ploaie de confetti strălucitoare.

Momentul serii a fost reprezentat de Joe Townsend, un soldat rănit la picioare în Afganistan, care a adus flacăra pe stadion suspendat de cabluri.

Onoarea de a aprinde vasul din interiorul arenei, compus din peste 200 de torţe, i-a revenit lui Margaret Maughan, medaliată cu aur la primele Jocuri Paralimpice, desfăşurate la Roma în 1960.

Ceremonia, la care au participat 4.200 de paralimpici din 166 de ţări dar şi peste 3.000 de figuranţi, printre care sute de copii şi de artişti cu dizabilităţi, s-a încheiat după aprinderea flăcării. O mulţime multicoloră a invadat centrul stadionului, înconjurând o reproduceree gigantică a sculpturii realizate de Marc Quinn ce o înfăţişează pe Alison Lapper însărcinată, o artistă britanică născută fără braţe, totul fiind acompaniat de melodia „I am what I am” interpretată de Beverley Knight şi de o ultimă salvă de focuri de artificii.

„Bun venit acasă”, a fost urarea preşedintelui Comitetului de organizare, lordul Sebastian Coe, referitor la naşterea Mişcării Paralimpice, în 1948, la spitalul englez Stoke Mandeville, graţie unui medic care a avut ideea organizării unei competiţii sportive internaţionale pentru răniţii în război. În urma acestei iniţiative a luat naştere, în 1960, prima ediţie a Jocurilor Paralimpice, găzduită de capitala Italiei.

Jocurile Paralimpice se vor desfăşura până pe 9 septembrie. Mai mult de 2,4 milioane de bilete s-au vândut până acum.

      Articole recomandate