A fost votat Raportul privind liberalizarea regimului de vize cu Uniunea Europeană

visa02

Raportul privind liberalizarea regimului de vize pentru cetăţenii din Republica Moldova a fost votat astăzi în cadrul Comisiei pentru Libertăți Civile, Justiție și Afaceri Interne din cadrul Parlamentului European.

Acest raport susține propunerea Comisiei Europene de eliminare a vizelor pentru călătoriile de scurtă durată (pentru o perioadă de şedere până la 90 de zile pe parcursul a 6 luni) în spaţiul Schengen pentru cetăţenii R. Moldova, posesori ai paşaportului biometric.

În conformitate cu procedurile UE, propunerea urmează a fi transmisă pentru adoptare în cadrul şedinţei plenare a Parlamentului European de la sfârşitul lunii februarie 2014.

La 27 noiembrie 2013, Comisia Europeană a propus liberalizarea regimului de vize pentru cetăţenii RM prin modificarea Regulamentului 539/2001 privind abolirea obligaţiei de viză pentru călătoriile de scurtă durată pentru cetăţenii RM posesori ai paşaportului biometric în spaţiul Schengen. La data de 20 decembrie 2013, la Bruxelles, ambasadorii statelelor membre ale UE în baza inițiativei Preşedinţiei Lituaniene a UE au susţinut propunerea Comisiei Europene de modificare a Regulamentului UE 539/2001 privind liberalizarea regimului de vize pentru cetăţenii Republicii Moldova, pentru călătoriile de scurtă şedere în spaţiul Schengen.

Adoptarea finală a deciziei de liberalizare a vizelor va fi formalizată de către Consiliul UE în primăvara anului 2014.

Sursa: Ministerul Afacerilor Externe

Sursa foto: Reporterntv.ro

      Articole recomandate