A câştigat în instanţă dreptul la moarte. Tânăra paralizată care şi-a dat părinţii în judecată pentru că nu o lăsau să-şi pună capăt suferinţei

O femeie de 28 de ani, paralizată de la gât în jos din cauza unei tumori cerebrale, a câştigat în instanţă dreptul la eutanasie, în urma unui proces intentat propriilor părinţi, care s-au opus deconectării de la aparate, din motive religioase.

New York Daily News, citat de Daily Mail, scrie povestea emoţionantă a lui Grace Sung Eun Lee, manager la o bancă din New York, ai cărei părinţi, creştini devotaţi de origine coreeană, consideră că, dacă ar lăsa-o să aleagă moartea în detrimentul vieţii, ar fi un păcat capital, echivalent sinuciderii.

Ca urmare a deciziei instanţei, medicii o vor deconecta pe Grace de la aparatele care îi menţin funcţiile vitale, în cazul în care părinţii ei nu face recurs în faţa judecătorilor. Cazul tinerei care încearcă să-şi câştige dreptul la moarte reaprinde conflictul dintre etica medicală şi religie.

„Dincolo de toată confuzia asta, fiica mea vrea să ajungă în Rai. Îi tot spun că starea ei s-ar putea ameliora. Domnul o va ajuta”, a declarat mama bolnavei.

Tatăl lui Grace este pastor la Biserica Creştină Coreeană din Queens, iar membrii congregaţiei sale se roagă acum pentru sufletul tinerei, care, cred ei, ar putea fi condamnat să ajungă în Iad, odată comis păcatul eutanasiei, echivalentă pentru e cu suicidul.

Părinţii cred că morfina şi calmante care îi sunt administrate fiicei lor pot influenţa capacitatea de a decide. Totuşi, medicii susţin că tânăra este conştientă şi că nu se pot opune dorinţei ei de a pune capăt suferinţei.

Problemele de sănătate ale lui Grace au început anul trecut şi, cu toate că a făcut chimioterapie, tratamentul nu a dus la localizarea tumorii, iar luna trecută a avut un atac cerebral, în urma căruia a rămas paralizată de la gât în jos.

Copiii din parohia unde predică tatăl lui Grace au realizat planşe cu desene şi au scris mesaje de încurajare pentru aceasta. De asemenea, cei care o vor în viaţă au făcut o pagină de Facebook intitulată „Save Grace SungEun Lee”, unde sunt postate mai multe pasaje din Biblie şi fotografii cu Grace din perioada când aceasta era sănătoasă şi fericită. Toţi se roagă ca ea să revină la gânduri mai bune.

În cultura coreeană, părinţii au un rol important în deciziile legate de copiii lor, iar morala creştină condamnă dorinţa oamenilor de a-şi lua viaţa, indiferent de suferinţele pe care aceştia trebuie să le părimească. Bioetica medicală este tranşantă în ceea ce priveşte cazul lui Grace. Dacă pacienta este în stare să ia decizii în mod conştient, acestea vor fi respectate.

      Articole recomandate