Bazele elementare ale sănătăţii par a fi foarte uşor de urmat: dacă mănânci sănătos, faci exerciţii fizice şi dormi suficient, ar trebui să te afli pe drumul cel bun, nu-i aşa? În mod surprinzător, totul poate fi mult mult mai complicat decât atât. De multe ori, alegerile pe care le facem special pentru a beneficia de efectele pozitive, pot fi exact aceleaşi care ne fac rău pe termen lung, relatează Mnn.com.
Iată care sunt obiceiurile, la care probabil nu te aştepţi şi care îţi pot face mai mult rău: de la spălatul pe dinţi după fiecare masă şi până la o pereche de sandale confortabile.
1. Folosirea obsesivă a dezinfectantului pentru mâini
Dacă te îndrepţi spre dezinfectantul de mâini de fiecare dată când ai contact cu lumea exterioară, poate ar fi mai bine să faci o pauză. În afară de situaţia în care te găseşti într-un loc predispus la microbi, cum ar fi un spital, săpunul şi apa ar trebui să fie suficiente.
Richard Gallo, doctor şi şeful Departamentului de Dermatologie de la Universitatea San Diego, spune că dezinfectantul de mâini te poate ajuta atunci când nu te afli în apropierea unei chiuvete, însă acesta recomandă citirea cu atenţie a etichetei produsului.
O cercetare recentă a arătat că produsele care conţin triclosan, pot promova rezistenţa bacteriilor şi a viruşilor la antibiotice. În schimb, încearcă să alegi produsele care conţin cel puţin 60% alcool, ceea ce va ucide 99% din bacteriile cu care intri în contact.
2. Experimentarea cu produse de îngrijire a pielii
Cine nu este tentat să cumpere cea mai nouă cremă de îngrijire a pielii şi serurile care promit să te întinerească? Deşi pare o idee bună să cauţi produsul care funcţionează cel mai bine pentru tine, înlocuirea permanentă a produselor de îngrijire nu are efecte pozitive asupra pielii tale. Jody Levine, dermatolog din New York spune că întotdeauna şi-a sfătuit pacienţii “să îşi creeze un regim zilnic şi să îl urmeze constant”.
“Femeile se plictisesc uşor de rutina lor de înfrumuseţare, în special dacă nu văd rezultate imediat. Uneori este nevoie între şase şi opt săptămâni pentru a observa anumite schimbări. Dacă foloseşti un produs pentru creşterea colagenului, trebuie să aştepţi minim şase luni pentru a observa rezultatele.”
Levine avertizează în ceea ce priveşte schimbarea constantă a produselor, subliniind faptul că acest obicei poate provoca apariţia rozaceei adulte (o afecţiune care presupune apariţia unor pete sau inflamarea pielii).
În loc să încerci întotdeauna ceva nou, rămâi fidel produselor care funcţionează pentru tine sau încearcă să îţi stabileşti o nouă rutină de înfrumuseţare, însă cu ajutorul unui dermatolog. Un regim constant “ar trebui să îţi menţină pielea curată, fină şi netedă.”
3. Să porţi şlapi
Atunci când renunţi la pantofii cu toc pentru a te bucura de libertatea şlapilor, simţi că ai parte de relaxarea mult-dorită, nu-i aşa? Nu prea. Se pare că papucii tăi de vară nu te ajută cu nimic.
Potrivit lui Jordana Szpiro, doctor ortoped din Boston, “şlapii şi alte sandale, care nu au niciun suport de arc şi nu oferă niciun sprijin structural piciorului, pot duce la apariţia fracturilor, din moment ce piciorul fără protecţie devine tensionat atunci când încearcă să susţină prea multă greutate”.
4. Spălarea dinţilor după fiecare masă
Să te speli pe dinţi după fiecare masă poate părea a fi o modalitate foarte bună de a-ţi menţine sub control sănătatea orală. Dar, potrivit lui Greg Diamond, doctor stomatolog, este mai bine să amâni acest obicei uneori. Mâncarea poate lăsa acid pe dinţii tăi, “ceea ce slăbeşte smalţul”, iar perierea dinţilor în timp ce smalţul se află într-o stare slăbită, nu face altceva decât să îl îndepărteze de pe dantura ta.
Pentru a elimina orice particulă de mâncare rămasă între dinţi, Diamond recomandă pacienţilor doar să îşi clătească gura cu apă şi să lase periatul dinţilor pentru dimineaţă şi seară. Iar atunci când periezi dinţii, ai grijă să o faci într-o mişcare circulară.
Potrivit doctorului Diamond, acest lucru va îmbunătăţi şansele tale de a elimina bacteriile dăunătoare dintre dinţi şi ginigii. Periajul în sus şi în jos, şi cel în lateral, poate lăsa în urmă multe bacterii dăunătoare, care provoacă afecţiuni gingivale.
5. Faci doar exerciţii cardio atunci când eşti la sala de gimnastică
Este uşor să presupui că cea mai bună metodă de a slăbi este să urmezi aceleaşi exerciţii cardio, dar, “dacă faci doar cardio, corpul tău va deveni atât de obişnuit cu această rutină, încât vei începe să arzi tot mai puţină grăsime”, spune Joseph Ciccone, un terapeut fizic din New York.
Jennifer Fliescher, preparator fizic în San Francisco, recomandă retehnologizarea rutinei cardio prin implementarea unui antrenament cu intervale, o dată pe săptămână. Încearcă să faci mişcare intensivă timp de 30 de secunde, fie că eşti pe banda de alergare sau în piscină, urmate de 90 de secunde de recuperare la pas moderat, ajungând până la 10 repetiţii.Explozia de intensitate urmată de recuperare te vor ajuta să scapi în mod eficient de calorii şi grăsime.
6. Sari peste mese pentru “a păstra loc” pentru mai târziu
“Femeile au un obicei prost “de a-şi păstra caloriile” pentru lucrurile amuzante de mai târziu”, spune Danine Fruge, asociat medical de la Centrul Pritikin din Miami. De exemplu, multe femei nu vor mânca la prânz, astfel încât să poată bea câteva pahare de vin la sfârşitul zilei. “Din păcate, atunci când nu iei micul-dejun sau prânzul, poţi dezvolta anumite pofte şi o stare de iritabilitate, ceea ce poate duce la un exces de alimente spre sfârşitul zilei”, explică Fruge.
O abordare mai inteligentă la alimentaţie: consumă cât mai multe mese cu proteine şi gustări cu un conţinut nutritiv ridicat, ceea ce te va menţine satisfăcut toată ziua. Aşa că, la orele cinei nu vei mai fi la fel de tentat să îţi umpli farfuria cu alimente ce au un conţinut caloric ridicat şi multe grăsimi.
7. Curăţarea cu produse dezinfectante
Pentru multe persoane, ideea păstrării casei curate şi fără germeni poate părea calea spre o sănătate perfectă. Însă, utilizarea unor produse de curăţenie care se laudă cu proprietăţi antibacteriene şi dezinfectante ar putea avea exact efectul opus.
“Aceste produse nu s-au dovedit a fi mai eficiente decât cele normale, şi există dovezi suficiente care spun că substanţele chimice din aceşti dezinfectanţi, pot duce la apariţia astmului”, spune Rebecca Sutton.
Alte produse chimice de curăţenie care trebuie evitate conţin butoxietanol-2, care este un cancerigen uman şi a fost asociat cu dezvoltarea cancerului, etoxilaţi alchilfenoli, care pot perturba hormonii, şi etalonamine, care pot cauza astm.
Dar pentru că firmele producătoare ale acestor produse nu sunt nevoite să enumere toate ingredientele pe eticheta dezinfectanţilor, poate fi destul de dificil să ştii exact ce cumperi.
8. Excesul de suplimente nutriţionale.
Atunci când vine vorba de vitamine şi minerale, mai mult înseamnă mai bun, nu? Ei bine, nu întotdeauna, spune Christine Rosenbloom, profesor emerit la Universitatea de Stat Georgia.
“Adesea, oamenii iau suplimente nutriţionale fără a înţelege exact ceea ce consumă, sau dacă într-adevăr au nevoie de acestea”. Deoarece în zilele noastre există foarte multe alimente fortificate, Rosenbloom spune că sunt foarte multe şanse ca majoritatea dintre noi să nu aibă deficienţe nutritive majore.
Excesul de pastile are efecte serioase: cantităţile mari de vitamina A pot fi toxice pentru un fetus în dezvoltare, vitamina C în doze mari poate provoca un disconfort gastro-intestinal şi poate perturba nivelul de glucoză la persoanele care iau medicamente pentru diabet, iar vitamina B6 în cantităţi prea mari poate afecta sistemul nervos.
Doctor Rosenbloom recomandă consumul de alimente sănătoase, în locul suplimentelor.