Majoritatea dintre noi suntem conştienţi de riscul pe care îl implică consumul sau păstrarea drogurilor. Pe lângă riscul dependenţei, pot apărea multiple probleme de sănătate şi să nu ignorăm nici problemele cu legea. În funcţie de drog şi de zonă, această pedeapsă variază de la un simplu avertisment până la mulţi ani de închisoare. Lucrurile nu au stat mereu la fel însă. Multe dintre drogurile interzise astăzi erau perfect legale în trecut. Mai mult, nu numai că erau disponibile pe piaţă, ci erau chiar recomandate în tratarea diferitor afecţiuni de sănătate.
Folosirea lui datează din vremuri demult apuse, însă a devenit popular la începutul secolului al 19-lea. Pe atunci, era prescris de către doctori şi putea fi cumpărat din alimentară. Chinezii au adus cu ei practica fumatului de opium în vest, la mijlocul secolului 19. Opiumul era folosit în mare parte de femei, pentru a trata crampele menstruale, şi de copii, pentru durerile de dinţi. La începutul secolului 20, femeile în vârstă reprezentau cel mai mare procent din totalul dependenţilor. Astăzi, derivatele din opium sunt morfina şi codeina, nişte substanţe legale, însă foarte greu de făcut rost.
2. Marijuana
Cannabisul a fost legal mai peste tot în lume, până la începutul secolului 19. În 1619, o lege din Virginia chiar cerea fermierilor să planteze marijuana pe pământul lor, pentru a produce textile. În 1937, guvernul american a restricţionat drogul doar pentru scopuri medicale, iar în 1950 au fost introduse pedepse pentru posesie, cu justificarea că marijuana este o „poartă” spre drogurile mai puternice. Marijuana începe însă să recapete simpatia oamenilor şi a guvernanţilor diferitor ţări, după ce studii recente demonstrează calităţile medicale ale plantei.
3. Metamfetamina
Ieri medicament, astăzi interzisă. Metamfetamina a fost inventată de un chimist japonez în 1893, iar la scurt timp a fost folosită în tratarea unor afecţiuni precum narcolepsia, alcoolismul, depresia şi chiar alergiile sezoniere. Drogul a devenit popular sub numele de Methedrina, însă rapid au fost înregistrate cazuri de abuz. După numai 30 de ani de comercializare, metamfetamina a fost interzisă.
4. Cocaina
Mulţi oameni faimoşi ai secolului 20, printre care Sigmund Freud sau chiar Papa de la Roma, erau consumatori de cocaină. Chiar dacă acest narcotic este un derivat al plantei de coca şi este folosit de cel puţin 3000 de ani, „reîncarnarea” sa modernă a început în 1860. La început era prescrisă pentru tratarea depresiei şi a dependenţei de morfină. În America, cocaina se folosea în tratamentul tuselor şi a durerilor şi era unul din ingredientele Coca-Cola. A fost interzisă în 1970 în majoritatea ţărilor.
5. LSD
Efectele psihedelice ale LSD-ului au fost descoperite accidental în 1943, după ce un savant elveţian a absorbit prin piele substanţa. LSD-ul a fost studiat intens de CIA, presupunându-se că drogul poate fi folosit la spălări de creier. Mai târziu, majoritatea doctorilor psihiatri au devenit interesaţi de beneficiile sale terapeutice. În 1966, după ce oamenii au început să-şi prepare singuri LSD, s-a declanşat un mare scandal, întrucât lumea a început să aibă efecte adverse din cauza formulelor greşite de compoziţie. În 1970 a fost interzis şi nu este recunoscut astăzi nici măcar ca un drog medicinal.
6. Ciupercile
Cunsocute şi sub denumirea de „shrooms”, ciupercile sunt originare din Asia şi din America. Efectul lor este foarte asemănător cu cel al LSD-ului. Ciupercile magice sunt folosite de oameni de milenii, dar în 1968 au fost interzise prin lege. Acestea au fost legale în Olanda până anul trecut, fiind interzise după ce au fost înregistrate două cazuri de decese printre consumatori.
7. Ecstasy
MDMA, sau ecstasy, au fost legale până în anul 1984. Drogul a fost inventat în 1912 de un chimist care lucra la compania farmaceutică Merck, însă a fost ignorat până în 1976, când un profesor de la Universitatea Berkeley l-a promovat drept tratament psihiatric. Acesta susţinea că drogul îi făcea pe pacienţi să fie mai inspiraţi şi mai deschişi faţă de terapeutul lor. Ecstasy a devenit foarte rapid popular printre tinerii care frecventau cluburile de noapte, dar în 1985 a fost interzis din cauza abuzului în consum.
8. Heroina
Sintetizată în 1874, heroina a fost o alternativă pentru morfina. La începutul secolului 20, aceasta era comercializată în farmacii şi era folosită în tratamentul tuselor. S-a dovedit, însă, că heroina cauzează o dependenţă mult mai mare faţă de morfină, fiind astfel interzisă în 1924. În ziua de astăzi este considerat cel mai puternic şi nociv drog.