7 mituri despre economisirea benzinei

Mulţi conducătorii auto “vânează” ponturile despre metodele de economisire a benzinei, mai ales când vine vorba de criză şi de subţierea buzunarelor. Dar, pe lângă aspectele “adevărate şi testate”, există o serie de zvonuri care îi pot îndepărta pe şoferi de la scopul lor principal.

Finance.yahoo.com prezintă câteva mituri des întâlnite în societatea de astăzi, referitoare la  utilizarea combustibilului şi la kilometrii parcurşi cu o anumită cantitate de carburant:

Un filtru de aer murdar determină un consum mai mare

Testele experţilor arată că un filtru de aer murdar nu mai are niciun impact asupra economiei de combustibil, aşa cum se întâmpla în cazul motoarelor mai vechi. Acest lucru se datorează faptului că motoarele moderne folosesc calculatoare pentru a controla în mod precis raportul aer/combustibil, în funcţie de cantitatea de aer care pătrunde prin filtru. Reducerea fluxului de aer determină motorul să diminueze în mod automat cantitatea de combustibil folosită.

Este necesară încălzirea maşinii, înainte de conducerea efectivă

Acest lucru era adevărat în trecut, pe vremea carburatoarelor şi a bobinelor, dar nu mai este valabil pentru maşinile cu tracţiune modernă cu injecţie, controlate electronic. Motoarele sunt cele mai eficiente atunci când se află la o temperatură de operare normală, iar cea mai rapidă modalitate de a ajunge la acest punct este să conduci imediat după ce porneşti maşina.

Obţii mai mult combustibil dacă alimentarea se face dimineaţa

Un sfat obişnuit printre conducătorii auto este să cumperi benzină dimineaţa, atunci când aerul este mai rece, şi nu în timpul zilei, când temperatura creşte. Teoria constă în faptul că benzina mai rece va fi mai densă, aşa că vei cumpăra mai mult combustibil cu aceeaşi bani. Dar, majoritatea staţiilor de alimentare depozitează combustibilul în subteran, aşa că temperatura se schimbă foarte puţin, sau chiar deloc, în timpul zilei. Orice cantitate suplimentară obţinută astfel va fi neglijabilă.

Staţiile de benzină mai puţin cunoscute oferă combustibil de o calitate inferioară

Staţiile de benzină independente cumpără de obicei combustibil de la companii petroliere mari, aşa că produsul nu este foarte diferit de ceea ce cumperi la un preţ mai mare de la celelalte benzinării. Benzina “fără marcă” este uneori creată fără aditivi pentru curăţarea motorului, însă maşina ar trebui să funcţioneze cum trebuie şi dacă foloseşti acest tip de carburant.

Benzina Premium este întotdeauna cea mai bună

Atunci când vine vorba de benzina premium, normală şi de grad mediu, trebuie să înţelegem faptul că toate corporaţiile petroliere au muncit din răsputeri pentru a implementa conceptul de “bun, mai bun, cel mai bun” în psihicul colectiv al conducătorilor auto.

Benzina premium are o evaluare octanică mai mare, de obicei peste 91, ceea ce o face mai rezistentă la pre-aprindere, o situaţie în care combustibilul arde incontrolabil în motor. Motoarele mai performante sunt cele mai susceptibile la pre-aprindere, deoarece au tendinţa să ruleze la o temperatură mai înaltă, şi din acest motiv benzina premium este de cele mai multe ori recomandată pentru vehiculele de lux sau cele sport.

Benzina premium ajută şi la maximizarea puterii în cazul motoarelor de performanţă înaltă. În cazul acestor motoare, dacă nu foloseşti benzina premium, există foarte multe şanse ca maşina să nu funcţioneze la capacitate maximă, ca de exemplu atunci când accelerezi sau urci pe dealuri.

Însă, cel mai probabil, majoritatea conducătorilor auto care deţin maşini obişnuite nu vor observa diferenţa.

Majoritatea maşinilor sunt proiectate să funcţioneze foarte bine folosind benzina normală. Iar carburantul premium nu va îmbunătăţi performanţa sau economia de benzină pentru acele maşini, singura diferenţă fiind faptul că te va costa puţin mai mult.

Sfatul specialiştilor: Cel mai bun combustibil pentru maşina ta depinde foarte mult de tipul automobilului pe care îl conduci. Dacă în manualul vehiculului sau pe abţibildul de pe rezervor benzina premium este cea “recomandată”, probabil poţi folosi şi benzină normală. Însă, dacă sfaturile producătorilor spun că este necesară benzina premium, foloseşte doar benzină cu cifra octanică corespunzătoare.

Geamurile deschise şi economia de combustibil

Unele persoane te sfătuiesc să nu dai drumul la aerul condiţionat deoarece astfel se pune prea multă presiune pe motor, ceea ce poate reduce economia la combustibil. Însă, alţii spun că deschiderea ferestrelor la viteze mari poate afecta numărul de kilometri parcurşi cu aceeaşi cantitate de combustibil, deoarece este afectată aerodinamica automobilului. În testele realizate de specialişti, efectul deschiderii ferestrelor nu a fost măsurabil.

Anvelopele cu o rezistenţă redusă la rulare sunt întodeauna o alegere inteligentă

O atenţie deosebită este acordată rezistenţei de rulare a anvelopei. Cu cât rezistenţa la rulare este mai redusă, cu atât mai mare va fi economia la combustibil. Dacă se menţine presiunea corespunzătoare a cauciucurilor, atunci se va optimiza rezistenţa la rulare şi performanţa în timp real.

Însă, unele anvelope fac un schimb foarte prost: câştigă rezistenţă redusă la rulare în detrimentul performanţei de frânare pe suprafeţe umede şi a duratei de viaţă a benzii de rulare.

Este mai bine să cauţi mai întâi o anvelopă care furnizează o performanţă generală bună în departamente de siguranţă importante cum ar fi frânarea, manevrarea şi rezistenţa la hidroplanare. Apoi se poate face o alegerea corectă, folosind ca factor de departajare rezistenţa la rulare.

      Articole recomandate