7 medalii de argint si 14 de bronz la olimpiadele internaţionale

Lotul olimpic al Republicii Moldova a obţinut în acest an rezultate foarte bune la olimpiadele internaţionale, conform primului bilanţ al acestora, prezentat astăzi de Ministerul Educaţiei. Cea mai mare performanţă a lotului olimpic o constituie medaliile de argint obţinute de 7 dintre cei 35 de olimpici premiaţi.

Ministrul Educaţiei, Mihail Şleahtiţchi, a spus că elevii care au participat la olimpiadele internaţionale reprezintă cartea de vizită a Republicii Moldova şi o dovadă a competitivităţii elevilor şi profesorilor noştri. „În cadrul celor opt olimpiade internaţionale la care au participat loturile olimpice naţionale, elevii au obţinut 7 medalii de argint, 14 medalii de bronz, 5 diplome de gradul I, II şi III, trei menţiuni şi şase menţiuni însoţite de premii speciale. Sperăm că, în curînd, olimpicii vor aduce în ţară şi medalii de aur”, a menţionat Şleahtiţchi.
Pe lîngă premiile şi medaliile obţinute, cea mai mare realizare a olimpicilor este posibilitatea de a studia la cele mai prestigioase universităţi din lume, ceea ce-i determină pe majoritatea dintre ei să părăsească ţara. Anastasia Dosca a obţinut medalia de bronz la Olimpiada Internaţională de Chimie şi în acest an a fost acceptată la o universitate din SUA, dar ea speră că se va întoarce în Moldova pentru a contribui la dezvoltarea ţării sale. „Pe durata studiilor, voi putea să mă realizez şi să-mi valorific talentul şi atunci cînd voi fi în stare să-mi ajut ţara, mă voi întoarce pentru a pune umărul la schimbarea lucrurilor în bine în Moldova. Pe parcursul activităţii mele în America, voi contribui la pregătirea loturilor olimpice ale Moldovei şi voi încerca astfel să-mi ajut colegii”, a mai adăugat Anastasia.

Republica Moldova participă la olimpiadele internaţionale din anul 2004. În luna decembrie, Ministerul Educaţiei va organiza Gala Olimpicilor, atunci cînd participanţii la olimpiade internaţionale vor obţine diplome şi premii şi vor fi prezente rezultatele finale ale olimpiadelor desfăşurate în acest an. Pentru organizarea şi participarea la olimpiadele internaţionale, Ministerul Educaţiei a alocat în acest an 4,6 mln de lei. Pînă la sfîrşitul anului vor mai avea loc olimpiade internaţionale la care vor participa şi elevi moldoveni, notează MOLDPRES.

      Articole recomandate