7 condiții medicale ciudate

Unele probleme medicale sunt extrem de ciudate, puțin cunoscute, și ar face pe oricine să se teamă, mai ales pe cei ipohondri. Până și denumirile lor sunt ieșite din comun.

1. Boala Morgellons

MINOLTA DIGITAL CAMERA

Este o afecțiune despre care puțină informație de cunoscută. Oamenii care suferă de boala Morgellons simt mâncărimi, ințepături, chiar mușcături sub piele, precum și o senzație de parcă ceva s-ar târî pe sub pielea lor. De asemenea, pe pielea acestor persoane pot să apară excrescențe și leziuni. În plus, este posibil să simtă oboseală și pierderi de memorie.

Cauza bolii nu este cunoscută, iar părerile medicilor sunt împărțite: unii cred că simptomele sunt rezultatul unei afecțiuni mintale, în timp ce alții consideră că este vorba de o tulburare a pielii.

2. Sindromul mâinii străine (sau sindromul Dr. Strangelove)

alien-hand-110112-02

În filmul „Dr. Strangelove” este spusă povestea unui bărbat cu o mână ce pare a avea o minte propriu. Pentru unii oameni, însă, o astfel de problemă este reală și este cunoscută sub drept „sindromul mâinii străine”, aceștia având o mâna care se mișcă independent de intențiile lor. Un caz raportat în 1998 face referire la o femeie a cărei mâini stângi îi lovea fața involuntar și chiar o strangula.

3. Sindromul lui Cotard (sau sindromul cadavrului ambulant/Sindromul Ehlers-Danlos)

skull-110112-02

O afecțiune foarte rară, care are ca principal simptom senzația oamenilor în cauză fi că ar fi murit, fie că o parte a corpului lor ar fi distrusă.

Ei pot crede că le lipsesc anumite părți ale corpului sau anumite organe sau că sufletul lor a murit. Sindromul este mai des întâlnit la persoanele care suferă de schizofrenie sau de tulburare bipolară, dar și la unele persoane care au migrene, tumori sau traume.

4. Sindromul Ehlers-Danlos

flexible-woman-110112-02

Persoanele cu acest sindrom dau dovadă de o hiperflexibilitate, având capacitatea de a îndoi membrele în direcții imposibile pentru restul lumii. De asemenea, au o piele foarte flexibilă, se zgârâie ușor, iar rănile se vindecă greu.

Cercetătorii au descoperit în timp că jumătate dintre persoanele care au sindromul Ehlers-Danlos au mutații la nivelul genelor COL5A1 și COL5A2, ei fiind de parere că cel puțin unul din 5.000 de oameni are această boală.

5. Boala Urbach-Wiethe

spider-110112-02

Acum câteva luni, cazul unei femei incapabile să simtă frica, a făcut înconjurul lumii prin intermediul mijloacelor de informare în masă. Femeia suferă de boala Urbach-Wiethe, care distruge o regiune din creier, porțiune în formă de migdală, responsabilă de sentimentul de frică.

Pacienta a fost expusă de specialiști la numeroși stimuli care în mod normal ar genera frică. De la case bântuite și șerpi vii până la filme de groază, însă nimic nu i-a declanșat crispare sau teamă.

6. Sindromul excitației sexuale persistente

woman-alone-staircase-110112-02

Acest sindrom, care apare în special la femei, provoacă o hipersensibilitate la nivelul organului genital din cauza căreia la cea mai ușoară presiune sau mișcare, și de multe ori fără apariția unei dorințe sexuale, apare un orgasm. Sindromul a fost diagnosticat pentru prima dată în 2001, însă se știu destul de puține lucruri despre cauza acestuia.

7. Hemolacria

bloody-eye-110112-02

În acest caz este vorba de o boală care determină lacrimi de sânge, o altă femeie devenind destul de cunoscută cu ceva timp în urmă din cauza cestei afecțiuni. Rashida Khatoon, din India, plânge cu lacrimi de sânge. Deși medicii i-au făcut toate investigațiile, nu au descoperit nimic în neregulă în afară de hemolacria, boala ce poate să apară uneori și din cauza unei conjunctivitei severe.

      Articole recomandate