6 sfaturi pentru a nu adormi la volan

Majoritatea accidentelor grave de circulaţie se întâmplă din cauza oboselii la volan. E vară e soare e timpul cind majoritatea practică călatoriile cu automobilul într-o vacanță de vis.

Yupi.md vă recomandă o listă cu şase sfaturi utile pentru şoferii care doresc să înlăture senzaţia de somn:

1. Bea cafea.
Conţinutul mare de cofeină al acesteia ajută la îndepărtarea senzaţiei de somn şi menţine simţurile ascuţite.

2. Nu călători singur. 
O altă soluţie pentru a rămâne treaz la volan este să călătoreşti împreună cu cineva. Acea persoană poate menţine un dialog constant cu şoferul pentru a-l împiedica să adoarmă la volan. Este indicat ca, în condiţiile unui drum lung, să existe doi şoferi care să facă schimb de locuri.

3. Gadgeturile pot reprezenta o soluţie atunci când oboseala devine copleşitoare. Există aparate care depistează oboseala şoferului şi scăderea reflexelor acestuia.

4. Opreşte des. 
Este recomandat ca un şofer obosit să oprească din când în când pentru a se odihni sau pentru a face câteva exerciţii de relaxare. O asemenea oprire este recomandată la fiecare 180 de kilometri sau poate chiar mai des. Nu face drumuri foarte lungi fără pauze.

5. Ascultă muzică. 
Acordurile muzicale pot îndepărta foarte uşor somnul, de aceea este indicat ca atunci când ai de parcurs drumuri lungi să foloseşti constant aparatul radio sau CD-player-ul.

6. Ronţăie chipsuri.
Chipsuri, seminţe de floareasoarelui sau produse de ronţăit care conţin cofeină, toate acestea înlătură somnul şi constituie o activitate simplă, care nu perturbă şofatul.

 Și pentru a fi mult mai convingători am atașat un filmuleț la acest articol :

      Articole recomandate