Dacă unii îşi fixeză scopuri personale, alţii şi-au stabilit ca ţel dezvoltarea pe segmentul leadership pentru anul ce a venit .
Pentru aceştia care vor să devină mai buni în aria leadershipului, iată câteva recomandări de la Mike Myatt, leadership advisor, cosiderat a fi unul dintre cei mai buni 25 specialişti în leadership la nivel mondial:
1. Familia
Dacă ai probleme acasă, nu încercă să faci echilibristică cu cei dragi. Dimpotrivă, ar trebui să faci din familie o prioritate. Nu da crezare mitului conform căruia succesul de la birou va creă fericire acasă. Dacă afacerea creste, însă partenerul/ră plânge, iar copiii sunt neglijaţi, ar trebui să-ţi restabileşti priorităţile.
Dacă subalternii te respecta însă soţul/ia nu, atunci ai probleme serioase de rezolvat şi ar trebui s-o faci rapid. Dacă mai degrabă îţi doreşti să petreci timpul cu prietenii virtuali decât cu copiii sau partenerul de viaţa, este tipul să renunţi la netul de acasă. Adevărul este că, dacă îţi neglijezi familia în favoarea carierei, tu şi partenerul veţi plăti un preţ mare.
Este greşit să pui carierea deasupra. Dacă, însă, te concentrezi pe familie, cariera nu va avea de suferit, dimpotrivă. Dacă îi pierzi pe cei dragi, peste ani vei regretă asta, mai ales că nu vei mai putea vreodată să îndrepţi situaţia.
2. Spaţiul alb
În vreme ce mintea unui lider se simte cel mai bine când este orientată către viitor, ea poate acţionă doar „acum” şi „aici”. Cunoştinţele şi abilităţile unui lider pot fi acumulate numai când te concentrezi pe activităţile curente. Această este definiţia prezentului şi numai operând acum putem descătuşă creativitatea, creşterea şi inovaţia.
Problemă cu prezentul apare atunci când managerii cred că trebuie să facă totul ei înşişi. Liderii inteligenţi nu-şi ocupă agenda cu activităţi nefolositoare, lasă spaţiu alb rezervând loc pentru ceea ce contează cu adevărat. Conducerea nu înseamnă mereu a face ceva. De fapt, de cele mai multe ori, leadership-ul înseamnă crearea de spaţiu pentru că ceilalţi să-şi poată face treaba.
3. Ascultarea
Vrei să devii un lider mai bun. Vorbeşte mai puţin şi ascultă mai mult. Leadershipul n-ar trebui privit că o autorizaţie pentru creşterea volumului retoric. Liderii cu experienţa ştiu că pot face mult mai multe atunci când ascultă şi nu când îşi impun voinţă. Tocmai de aceea ascultarea este atât de importantă, mai ales acum când toţi păr că se grăbesc şi nu mai au timp să-i asculte pe ceilalţi.
4. Importantă a ceea ce nu ştii
Unul dintre cele mai importante aspecte ale învăţării este recunoaşterea necesităţii dezvăţului. Cu toţii acumulăm cunoştinţe, credinţe şi poziţii, însă, pentru protecţia egoului, ar trebui considerate demodate. Minţile înguste nu-şi schimbă niciodată părerile.
Dar cum nimeni nu poate pretinde că are toate răspunsurile, de ce ar trebui să pretinzi că lucrurile stau altfel? Dacă lumea se schimbă constant, dacă pieţele evoluează, dacă minţile altora se dezvolta mereu, cum ai putea să rămâi în faţa dacă tu nu te schimbi? Cei mai inteligenţi manageri sunt cei care sunt dispuşi să se schimbe. Sunt cei dispuşi să înveţe, să crească, să se dezvolte. Oamenii de astăzi îi urmează pe liderii care sunt dispuşi să-şi sacrifice egoul în favoarea gândirii corecte.
5.Angajament
Leadership-ul nu este despre tine – este despre cei pe care îi conduci şi serveşti. Doar câteva lucruri sunt mai puţin frustrante decât un lider aflat pe unde diferite lungimi de undă. Liderii inteligenţi îi petrec timpul începând şi dezvoltând conversaţii şi nu evitarea şi încheierea lor.
Cu cât te implici mai mult în echipa, cu atât vei deveni un lider mai bun. Este aproape imposibil să câştigi încrederea şi loialitatea subalternilor dacă nu te angajezi faţa de ei. Nu uită să le mulţumeşti prin telefon, mail sau sms-uri, astfel încât oamenii să vadă că le apreciezi munca.
6. Lectură
Există puţine lucruri cu impact mai mare asupra vieţii tale decât cititul. Iar cei mai buni lideri sunt cititori voraci. Prin urmare, dacă vrei să-ţi îmbunătăţeşti viaţa, citeşte mai mult. Cei mai mari lideri ai omenirii sunt cei care nu s-au mulţumit niciodată cu ceea ce ştiau. Mai mult, ziua în care s-au oprit din citit, ziua în care s-au oprit din învăţat a fost ziua în care s-au oprit din respirat.