Oare asa vor arata orasele viitorului? Nu ne ramane decat sa avem putina rabdare…
Scriitorul american de origine germana Kurt Vonnegut, un SF-ist desavarsit fie vorba intre noi, a pus laolalta 25 de povestiri excelente, care merita cu siguranta devorate la o pauza de cafea si nu numai. Una dintre povestiri este „Si maine e o zi„, cu o viziune destul de fantastica asupra viitorului, imbibata cu o substanta miraculoasa capabila sa neutralizeze procesul natural de imbatranire – antigerasonul. Prin 2158, oamenii traiau lejer 172 de ani, asa cum avea tataie. Problema era cu totul alta, dincolo de aceasta descoperire a „elixirului vietii”. Va imaginati o lume in care oamenii ar trai dublu, triplu sau cvadruplu fata de media de varsta actuala? Asta inseamna neaparat suprapopulatie iar, in contextul actual si cu un exercitiu pur teoretic, peste cateva zeci de ani sau sute de ani, fiintele umane n-ar avea unde sa locuiasca. Fara o reconfigurare a oraselor de pe uscat si o indreptare a atentiei spre oceane, e o chestiune dificila… Sa-l lasam putin pe maestrul Vonnegut si sa vizualizam linistiti sase proiecte care reprezinta orase ale viitorului. Daca vom ajunge sa traim in ele sau daca ne vom bucura de o substanta asemanatoare antigerasonului, Dumnezeu stie. Sau poate nici El…
Primul proiect ambitios este Penang Global City Center. Pare desprins dintr-un film science fiction, dar are toate sansele sa fie construit in anii ce vor urma. Sunt aici birouri, hoteluri, mall-uri, scoli, sali de cinema, apartamente, parcari, restaurante, centre de sanatate, zone de agrement si conexiuni rutiere sau feroviare cu orasele din apropiere. Cand spunem conexiuni feroviare ne referim la trenuri mag-lev super rapide si confortabile.
Regatta Jakarta este deja in constructie, urmand a deveni un paradis care iata, ne demonstreaza ca nu numai in Dubai apar proiecte spectaculoase. Aici, pe o insula artificiala aflata nu departe de coasta, vor aparea zece cladiri de apartamente, fiecare denumita dupa orase celebre care sunt si porturi (Dubai, Miami, Monte Corle) si orientata fix spre aceste orase. O cladire absolut extraordinara, supranumita „farul”, va servi drept hotel. Practic, Regatta va fi un oras de vis, un paradis nautic, capabil sa se intretina singur cu absolut toata infrastructura si cladirile publice (sau corespondentele lor in privat) necesare unui trai linistit.
Sky-Terra este numai pe hartie sau pe cateva computere momentan, dar aceasta solutie pare viabila pentru orasele care pur si simplu nu dispun de spatiul necesar construirii unor parcuri spatioase. Tokyo este un astfel de exemplu. Cum ar fi sa inaltam niste piloni, deasupra cladirilor inalte, iar pe ei sa punem platforme care sa sustina parcuri si alte zone de distractie? Fara aglomeratia de jos, fara privelisti obstruate. In plus, senzatia va fi una deosebita cand vei juca tenis de mana sau de picior acolo sus, deasupra tuturor…
Freedom Ship a aparut cu multi ani in urma. Am descoperit-o parca in revistele Terra Magazin care circulau prin scoli si pe care abia asteptam sa le citim cand ajugeam acasa. Aceasta ambarcatiune de 1.5 kilometri lungime se dorea a fi o natiune independenta, cu toate institutiile si necesitatile plasate in acelasi loc. Nava ar putea sa circule prin apele internationale, facand inconjurul planetei la fiecare trei ani. Relatiile cu uscatul se fac prin nave mai mici sau avioane, asta pentru ca puntea se aseamana mult cu cea a unui portavion. Freedom Ship a fost un proiect ambitios, gata de a fi construit, numai ca toate costurile se ridicau la mai multe miliarde de dolari si nimeni nu a fost convins suficient sa inveasca in super orasul plutitor. Stiau ei ca si Titanicul a fost considerat imposibil de scufundat la vremea lui. Cine stie, poate Freedom Ship chiar va pluti candva prin apele internationale…
Proiectul Venus a fost intens mediatizat in ultimul timp, iar chintesenta ideii nu poate decat sa ne bucure. Dincolo de societatile capitaliste si strategiile machiavelice ale actualelor corporatii, antreprenorii din spatele Venus Project viseaza la un oras in care banul nu mai are absolut nicio importanta. In care tehnologiile noi nu costa nimic, iar viata este intr-o armonie deplina. Daca reconsideram introducerea acestui articol, vom vedea ca proiectul despre care vorbim acum tine cont de faptul ca uscatul nu va mai putea suporta populatia, ea trebuind sa se mute pe apa sau in apa. Exact asta si-a imaginat Jacque Fresco, un vizionar ce pare un Jules Verne al timpurilor noastre.
Desi pare incredibil, proiectul Green Towers va fi construit in Coreea de Sud in 16 ani. Fata de vecinii de la nord, sudcoreenii sunt extrem de avansati tehnologic si se pare chiar ca doresc sa se apropie de natura cum nimeni nu a mai facut-o pana acum. Fiecare cladire va fi acoperita cu plante, va avea o geometrie gen fagure de miere si va fi inconjurata la baza de lacuri. In aceste cladiri, oamenii conectati la internet vor face jocuri video, gadget-uri si componente PC, fiind mereu pregatiti pentru un atac cu insecticide care ar distruge aceste turnuri-planta si pe locuitorii lor. Atacurile pot veni din nord, fireste.