6 motive pentru a rămâne în Moldova: partea plină a paharului

Republica Moldova, chiar dacă a acumulat și a depășit sau urmează să depășească o mulțime de probleme în scurta sa istorie de 23 de ani, printre care furtul cailor de șah de pe tablele din capitală, distrugerea stațiilor pentru transportul public și aproape toți policienii din țară, ea este, pe lângă multe alte locuri de pe mica noastră planetă, un loc frumos pentru a te naște, pentru a avea o viață plină de aventuri și întâmplări, plină de prieteni și dezamăgiri, dragoste și pierderi, pentru ca mai apoi să dai ochii cu acea curtezană care are obiceiul să vină în cel mai nepotrivit moment: Moartea.

Și totuși, e o țară frumoasă. Am reușit să ne păstrăm câmpurile frumoase și să evităm industrializarea excesivă, așa cum au făcut multe țări occidentale, dar în același timp să nu murim de foame și sete și să scăpăm de canibalism, în comparație cu Africa și multe țări din Orientul Apropiat și Îndepărtat.

Luând în considerație toate aceste elemente și multe altele, este oare Moldova, în pofida unor caractere oarecum egoiste și arogante, în pofida drumurilor care nu sunt în cea mai bună stare, dar totuși sunt asfaltate, o țară atât de rea? Sau merită oare timpul prețios al tău și al meu și al tuturor, „irosit” în încercarea de a construi acea țară minunată la care toți visează?

Cel puțin, merită să rămâi în țară pentru că aici poți găsi….

#1. Libertatea cuvântului

Președintele e un porc.

Frumusețea țării în care trăim e că poți scrie asemenea fraze pe rețelele de socializare, le poți striga pe stradă și le poți șopti gentil la urechea unui polițist, fără a fi băgat în pușcărie, deși în ultimul caz nu poți fi niciodată sigur. Oricum, e o țară în care poți accesa toate site-urile lumii, unde poți protesta în fiecare zi în fața oricărei instituții (exemplu viu: Oleg Brega) fiind poate doar forțat de către niște polițiști analfabeți și huiduit de către niște trecători care regretă că nu au bani pentru bilet la trenul Chișinău – Moscova.

Drept obiect pentru comparație putem lua Eritreea, unde, din 2001, 14 jurnaliști au fost închiși fără motiv și proces de judecată, dar și alte țări, care sunt dezvoltate din punct de vedere economic, caracteristica cea mai importantă pentru moldoveni.Israel, unde, dacă măcar aduci vorba de boicot, ești întemnițat. Australia, unde libertatea cuvântului nu este protejată de către nici un act normativ, nici măcar constituție, nemaivorbind deja de China și Coreea de Nord, care sunt un adevărat coșmar pentru jurnaliștii atât naționali, cât și internaționali.

#2. Fete foarte frumoase

Tot ce are legătură cu fetele din Moldova (cu o bună parte din ele) are ceva plăcut la mijloc și este un motiv de mândrie pentru noi. Putem spune, exagerând puțin, că suntem una dintre puținele țări care se poate mândri cu frumusețea fetelor lor, fără însă a o vinde, nici măcar pentru un preț ridicat.

Chiar dacă unele fete nu realizează că frumusețea lor ar trebui să rămână un mister și pentru un necunoscut să se limiteze la față și figura lor (îmbrăcată), totuși nu e o cauză pierdută și e chiar plăcut să te plimbi pe străzile Moldovei și, după ce ai nimerit într-o groapă și ai început să înjuri primarul, să ridici ochii și să dai de o ființă fragidă care trece pe alături, te privește scurt și-și izbește privirea de pământ, roșind puțin. Și mai plăcut e când ochii tăi îi admiră chipul, pentru că restul e acoperit.

#3. Potențial economic de dezvoltare

În comparație cu țările dezvoltate, piața noastră internă nu este supraturată în foarte multe domenii. Nici măcar nu este saturată. Avem multe domenii economice în care o persoană, cu destui bani și timp pentru a investi, poate face o întreagă avere atât pe forța ieftină de muncă, cât și pe lipsa unor concurenți substanțiali.

Un exemplu foarte bun ar fi piața de prestare a serviciilor, și anume a serviciilor de transport. În comparație cu multe țări din Vest, unde există 2-3 giganți care au o rețea bine pusă la punct de transportare a coletelor, mobilei, oamenilor ș.a.m.d., în Republica Moldova se merge după principiul „am eu un cunoscut, îi dai 100 de lei și îți duce.” O companie cu un capital de start bun și un concert cu Stas Mihailov de debut ar putea acapara o bună bucată din piață, bucata care nu e deținută de către primărie și deținătorii privați de rute. Aceste rute se pot cumpăra, iar odată monopolizat un sector, prețurile pot fi…

Sunt multe și foarte multe exemple cum, cu destul capital și o minte calculată, poți deschide un business de succes în Moldova, fără ca acesta să fie un bar sau o alimentară.

#4. Educație (aproape) gratuită

Chiar dacă nu e cea mai bună din lume, nici pe departe de cea mai bună din lume, educația din Republica Moldova, în majoritatea cazurilor, e garantată de stat. Până aici, așa e peste tot. Dar, în comparație cu, spre exemplu, SUA (țara idolatrizată de către mulți), unde trebuie să iei un credit pentru studiile pe care ți le faci ca să-ți găsești un loc de muncă de unde să ai un salariu cu care să poți întoarce acel credit până când vei muri, în Moldova poți primi foarte ușor un loc de studiu la buget, adică să nu achiți taxă.

Însă, chiar dacă achiți acea taxă, ea este cu mult mai mică decât taxele din alte țări, cum ar fi cele din aceeași SUA, care este renumită pentru taxele sale extraordinare la învățământ, ce variază între 25 000$ și 51 000$. Evident, există și alte țări în care educația e foarte ieftină, cum ar fi Franța (unde însă tre să achiți mult pentru rechizite și chirie), sau gratuită, cum ar fi Germania, dar apoi… limba germană compensează totul. Dacă ai reușit să înveți limba germană, meriți să înveți pe gratis.

Pe lângă acestea, căminele studențești din Republica Moldova percep o taxă foarte mică per student, ceea ce e foarte comod. Iar cât despre condițiile din aceste cămine… studenții alintați să stea acasă.

#5. Oameni vorbăreți

Tehnologia modernă a avut și câteva efecte negative asupra omenirii. Pe lângă copii care mor după ce joacă necontenit, timp de 40 de ore, jocuri video, progresul tehnologic a făcut oamenii mai închiși și mai tăcuți. Sau ăsta e efectul progresului intelectual. Orice tip de progres n-ar fi, e sigur că o bună parte din efectele negative ale lui a ocolit Moldova, unde încă poți, întâlnindu-te pe stradă cu un simplu cunoscut, să te reții timp de 30 de minute, povestind și ascultând povești despre cum Vasile s-o despărțit de Ana și despre cum ieri la știri o arătat că un copil s-o împușcat în cap și despre cât de păcat e că unii copii nu au minte.

E țara în care încă poți să mergi la bunici de sărbători unde se strâng toate neamurile și te întreabă când ai de gând să te măriți și ce înveți la universitate și unde ai de gând să lucrezi la vară. Țara în care încă poți asculta poveștile unui părinte care se întoarce de la muncă și-ți zice despre tot ce s-a întâmplat acolo, unde poți începe o convorbire cu șoferul de maxi-taxi sau taxi.

#6. E țara ta

Napoleon nu a plecat în altă țară din Elba după ce a fost învins, ci s-a întors în țara lui, din care fusese exilat, și a încercat s-o readucă la faima ei de odinioară. Nici Ștefan cel Mare nu și-a luat toate bogățiile într-o căruță și nu a fugit în altă țară, lăsând Moldova pradă turcilor. Steven Jobs, un exemplu mai recent, s-a întors în compania pe care a fondat-o și din care a fost dat afară, pentru a o transforma într-un brand internațional, extrem de renumit.

Dacă tu fugi din locul unde ai fost născut, crescut și modelat în persoana în care ești, poți oare pretinde că ești o personalitate măreață, așa cum fiecare cititor al articolului acesta este, și putem paria că este și frumos și inteligent?

E șansa ta să faci ceva măreț, să contribui la crearea a ceva măreț, ceva ce va rămâne în analele istoriei și ceva cu care urmașii tăi se vor mândri și ceva ce nu va fi cunoscut doar drept „teritoriul dintre Cernobâl și Dracula.”

Yupi!

Hai să fim prieteni

Cu fiecare like noi devenim mai buni

Abonează-te!

Lasă-ne adresa ta de e-mail, iar noi vom avea grijă să primești cele mai bune articole de pe Yupi.md

      Articole recomandate