51% bărbați și 8% femei din Republica Moldova fumează. Deci, 10 motive sănătoase să te lași de fumat sau ce înseamnă să fii nefumător

fumatul_moldova

Anual mor 6 milioane de oameni din cauza fumatului. În Moldova situația nu este mai bună. Nicotina este unul dintre drogurile care creează cea mai mare dependență.

Cei care au încercat să se lase de fumat știu despre ce este vorba. Cei care vor să se lase, și mai mult. Totuși, fumatul este dăunător: atît pentru cei care fumează, cît și pentru toată familia, rudele, prietenii, cunoștințele.

Motive să te lași de fumat sunt multe. Vezi care sunt cele mai importante:

  1. Nefumător înseamnă să trăiești mai mult și să fii mai fericit. Cercetătorii au demonstrat că cei care nu fumează zîmbesc de 2 ori mai mult, și trăiesc în medie cu 10 ani deasupra fumătorilor.

2. Nefumător înseamnă să ai șanse reduse să faci un atac de cord, un atac cerebral sau să ai cancer.

3. Nefumător înseamnă că la nici 20 de minute după ce renunți organismul tău începe să-și revină. Tensiunea revine la valorile normale, iar după 24 de ore plămînii încep să se curețe de substanțe nocive din fumulde țigară.

4.  Nefumător înseamnă că vei putea simți gustul și mirosul din nou. Așa cum este el, și nu plin de fum. În primele 48 de ore vei resimți mirosul aerului proaspăt, iar după 72 de ore respirația va fi mult mai ușoară.

5. Nefumător înseamnă că după 5 ani nu vei mai avea riscul să suferi un accidenrt vascular.

6. Nefumător înseamnă că nu vei muri ca o insectă. Da, este adevărat. S-a demonstrat că cu un pachet de țigări poți foarte simplu să ucizi toate insectele din grădină.

7. Nefumător înseamnă să te bucuri de viață altfel. Cei care nu fumează sunt preocupați cu alte lucruri, deci economisești cîte o oră pe zi pentru a alerga, a te distra cu prietenii și a face lucruri utile.

8. Nefumător înseamnă să nu te trezești peste ceva timp uitat într-un ungher. Fumatul cauzează cîteva lucruri negative: te îngrași, te stresezi și mai tare, devii dependent și enervant. Iar acest lucru duce la izolare.

9. Nefumător înseamnă că atunci cînt ieși cu prietena la întîlnire, ea nu va întoarce capul și nu se va încreți la un sărut. Iar tu nu va trebui să dai o groază de bani pentru țigări, gume de mestecat, și apoi tratament.

10. Nefumător înseamnă să îți dorești tu însuți să fii nefumător. Și asta nu înseamnă într-o dimineață să spui: ‘’Nu mai fumez’’, ci să găsești adevărata motivație.

Iar motivație este în sărutul prietenei, atenția prietenilor, zîmbetul larg, viața frumoasă, aerul proaspăt, sănătatea puternică, dispoziția bună, organism sănătos, gînduri pozitive și multă lume mai fericită în jurul tău.

Leapădă-te de fumat! Iar cei care nu fumează, nici să nu o faceți!

Vitali Cipileaga

      Articole recomandate