50 de lucruri despre Islanda. Lucruri ce par uimitoare în viziunea unui moldovean

islanda

Islanda, „țara gheții și a focului”, este țara contrastelor uluitoare și a frumuseții incredibile, creată de forțele naturii și locuită de un popor pașnic și civilizat. Iar capitala Reykjavik este cea mai nordică din lume și în același timp cea mai curată. 

Islanda este o țara insulară, scăldată de apele Oceanul Altatic și situată acolo unde Europa întîlnește America, geologic vorbind. În același timp, Islanda este și cea mai tînără țară a lumii clădită din joaca focului şi a apei, a vulcanilor şi a gheizerelor.

Vezi mai jos care sunt cele 50 de lucruri incredibile despre această țară minunată: 

1. Islanda – una dintre țările cele mai slab populate din lume, aici locuiesc circa 320.000 de oameni, deși înainte de cel de-al doilea război mondial numărul populație era de doar 50.000.

2. În Islanda, toată lumea se știe reciproc.În caz de despărțire sau  divorț, cuplu încearcă întotdeauna să mențină o relație bună. Cazuri în care fostul iubit nu comunica cu ex-prietena sau ex-soții nu vorbesc unul cu altul sunt rare, deoarece toți prietenii și cunoscuții cuplului sunt comuni.

3. Numele de familie în Islanda –  poate fi înlocuit cu patronimicul. Pentru numele tatălui se adaugă particula „son” (de exemplu, fiu) sau „dottir” (dacă este o fiică), spre exemplu, Silia Palmarsdottir, adică Celia fiica lui Palmars, cam așa se va descifra.

4. În  cazul în care tatăl pentru un motiv oarecare nu recunoaște copilul, fiul sau fiica numele său de familie, aceștia pot purta numele mamei de familie la drept egal cu cel al tatălui.

5. Luînd în considerare că localnicii din capitala Islandei, Reykjavik, se cunosc reciproc unul pe altul , ușile caselor de aici de multe ori nu sunt încuiate, iar cheia la mașină poate fi uitată în sistemul de pornire fără careva griji, și copii în cărucioare sunt lăsați nesupravegheați la intrarea în cafenea, bar sau magazin.

6. În Reykjavik, este normal dacă părăsești cel mai apropiat magazin alimentar în pijama.

7. Locuitorii din Reykjavik sunt deprinși să plătească cu carduri bancare cumpărăturile, chiar dacă a cumpărat o cafea la bar.

8. Islandezii cred că obiceiul de ați sufla nasul  este nociv pentru sănătate, așa că aici toți încearcă să se abțină de la așa obiceiuri în public.

9. Dar scuipatul, dimpotrivă, nu este considerat indecent, chiar și fetele fără sfială scuipă pe stradă și în locurile publice.

10. De fapt, în Islanda în timpul iernii nu este la fel de rece precum credeam noi, temperatura de aici rareori scade sub -6 grade.

11. Islanda este doar puţin spre sud de la Cercul Arctic, deci zilele de vară şi nopţile de iarnă sunt lungi – pe 21 decembrie soarele răsare la 11:30 şi apune la 3:30, iar pe 21 iunie soarele apune pe la miezul nopţii şi răsare la ora 3:00 dimineaţa.

12. Lipsa de lumina soarelui în timpul iernii într-o oarecare măsură compensată de luminile nordului, un fenomen unic și extrem de impresionant.

13. Pentru că iarna soarele lipsește, locuitorii Islandei pentru a evita răceală și alte boli sezoniere își intensifică consumul cu grăsime de pește.

14. Aproape toți oamenii din Islanda au profiluri pe Facebook, potrivit celui mai recent  sondaj, Islanda  este cea mai  activă țară în rețeaua socială.

15. Chiar dacă un rezident al Islandei, din anumite motive nu are profil pe Facebook, ei sunt ușor de găsit în mediul on-line. Toți locuitorii țării din propria inițiativă se înregistrează pe site-ul ja.is, unde indică numele, numărul de telefon, adresa și localizarea pe harta unde se află casa lor.

16. În Islanda, în cazul în care o persoană te place, acestă demostrează acest lucru prin atingeri.

17. Blondele în Islanda sunt într-un număr exagerat de mare, astfel multe dintre localnice preferă să își vopsească părul într-o nuanță mai închisă

18. Pentru a petrece o noapte cu o femeie din Islanda, nu e nevoie să-i faci curte îndelungat, deoarece islandezele sunt nepăsătoare la acest capitol și consideră acest lucru ca unul normal. Din acest motiv capitala islandeză este îndrăgită de bărbații din Italia și Spania.

19. Islandezii sunt foarte toleranți, în capitala Islandei au loc frecvent paradele gay și deja de 3 ani sunt legalizate  căsătoriile dintre gay și lesbiene.

20. Cele mai populare specializări în Islanda – artist, muzician sau de designer. Fiecare al doilea barman sau chelner sunt în încercarea de a studia pentru un grad de creativitate mai sporit și în același timp fac parte dintr-o trupă de rock sau de trupa folk.

21. Islandezii cred că fiecare din ei este destul de  creativ pentru a realiza un eveniment , astfel ei nu apelează la serviciile unor designeri despre care am menționat mai sus.

22. Reparația în apartamente de asemenea se face în cea mai mare parte, cu propriile mâini, fără a angaja muncitori.

23. Islandezii sunt nebuni după Eurovision, concursul tinerilor interpreți este luat în serios și în timpul emisiunii întreaga țară e cu ochii pe televizor.

24. Islanda nu are restaurante McDonalds, ultimul a fost închis în 2008  în timpul crizei.

25. Cele mai populare nume din Islanda sunt : pentru bărbați – Jon și  pentru femei – Guvrun.

26. Islandezii ca și alte națiuni preferă să nu folosescă numele întreg în viața de zi cu zi, dar o versiune prescurtată,astfel numele David în versiunea islandez va fi Dubby, Guvrun – Gunn, Stephen – Stepp, Jon – Nonni etc.

27. În Islanda se vorbeşte limba islandeză, o limbă asemănătoare cu cea norvegiană folosită acum 1000 de ani.

28. Localnicii sunt în general foarte pasionați de lectură, conform unor sondaje, Islanda este țară cu cei mai cititori oameni din lume.

29. Prețul unei sticle de vin în Islanda nu este evaluat după anul producției sau calitatea acesteia, ci după tărie. Astfel o sticlă de vin franceză poate fi mult mai ieftină decît o sticlă de țuică.

30. Islanda nu are armată, nu are marină şi nici forţe aeriene, securitatea este susținută doar de flota maritima și paza de coastă.

31. Poliția din Islanda nu poartă arme, pistoale.

32. Locuitorii din Reykjavik în mare parte au obiceiul de a se parca foarte aiurea, pot abandona mașina chiar în mijlocul străzii. Amenzile și evacuarea mașinilor nu aduc nici un rezultat.

33. Islandezii au tendința de a folosi numai surse regenerabile de energie, gazele naturale și benzina sunt folosite aici doar pentru a alimentarea mașinii și bărcilor, și asta pentru că mașinile electrice nu sunt prea solicitate de localnici.

34. Apa de robinet este pompată din izvor direct în casele islandezilor, este destul de pură ca să nu necesite nici o filtrare.

35. Apa caldă din casele islandezilor provine din gheisere şi izvoare calde. Astfel facturile pentru întreținere sunt foarte mici.

36. Băile termale calde sunt o opțiune perfectă pentru a petrece timpul seara .

37. Casele din Islanda, la fel ca și la noi, sunt încălzite printr-o rețea de încălzire centralizată.

38. Până în anii șaptezeci a secolului XX , legislația islandeză permitea uciderea cetățenilor de origine turcă, fără tragerea la răspundere. Această se datorează unui conflict istoric cu pirații turci care jefuiau țara .

39. Pînă în ziua de astăzi legislația islandeză permite uciderea urșilor polari pentru un scop comestibil.

40. Islanda e o ţară verde – din cauza temperaturilor relativ ridicate şi cantităţii mari de precipitaţii vegetaţia abundă (deşi au păduri puţine).

41. Mancarea națională a Islandei – haukarl – bucăți mici de carne stricată de rechin . Carnea trebuia înghițită, altfel are un gust teribil.

42. În Islanda se mănâncă în cea mai mare parte pește.

43.Islandezii au probleme cu dantura, însă și așa Islanda, este una din pricipalele țări care consumă mult zahăr și sunt mari iubitori de Coca – Cola.

44. Majoritatea islandezilor încă mai cred în elfi și troli, ceea ce duce la dificultăți în construirea unei case sau a unui drum. Înainte de a începe construcția consultă imediat o „vrăjitoare”, pentru a află dacă este posibil de a muta o piatra sau alta, sau sub ea locuiește un elf. Astfel pentru a nu supăra elfii, islandezii recurg la ritualuri magice , uneorii ung pietrele cu miere.

45. Peste 93% dintre islandezi sunt conectaţi la Internet. Un oraş islandez, Seltjarnarnes a fost primul a cărui locuitori s-au conectat la internet broadband în proporţie de 100%. Conexiunea folosită în zonele cele mai populate a ţării este ADSL2+ (până la 24 Mbit/s downstream şi până la 3.5 Mbit/s upstream).

46. Pe lingă tradiționalul Moș Crăciun, islandezi mai cred în existența, a circa încă 15 moș crăciuni de tipuri diferite, în mare parte ei sunt elfii în care cred localnicii.

47. Fiecare magazin mare din Reykjavik are un loc de joacă pentru copii.

48. Toți islandezii poartă lopapeysa – un pulover tricotat de lână cu figura națională distinctivă. Ai putea spune ca acest lucru este un exemplu de costum național care nu a dispărut odată cu trecerea timpului.

49. Islandezii sunt foarte de încredere. Pentru a aplica la un loc de muncă ei nu solicita recomandări, pur și simplu te cred pe cuvînt.

50. Potrivit unor sondaje, islandezii sunt printre cei mai mulţumiţi europeni.

      Articole recomandate