Mai multe microbuze nu au circulat azi în Chișinău organizând un protest comun. La bază stau câteva motive: prețul mic al biletelor, amenzile aplicate de Poliția Rutieră și FISC, condițiile grele de muncă și altele. Protestul este oarecum justificat dar comportamentul șoferilor de microbuz nu se va schimba, sunt lucruri prea înrădăcinate ca să se modifice peste noapte.
Eu cred că microbuzele trebuie excluse definitiv din Chișinău. Pot exista câteva excepții pentru zonele mai problematice în care transportul municipal nu ajunge.
De ce?
1. Eliminarea microbuzelor va aduce la creșterea calității transportului cu autobuzul și troleibuzul
În Chișinău sunt circa 100 troleibuze noi și câteva autobuze cumpărate pentru ruta 122. Utilizez sistematic acest transport și îmi permit să spun că este unul pe deplin european. Dacă în Chișinău nu ar exista microbuze, primăria ar fi motivată să cumpere noi unități de transport și prin asta înclocuind în totalitate transportul vechi care mai circulă pe străzile Chișinăului. Microbuzele există mai mult în țări ca Armenia, Ucraina, Belarus, Rusia, Uzbekistan și mai puțin în Europa.
2. Transportul cu microbuzul nu a fost niciodată unul comod
”Mai în fund că este loc” a devenit deja un citat celebru. Încomoditatea este cauzată de: viteza microbuzelor și frânarea bruscă, lipsa locurilor pe scaune și deseori lipsa aerului. Pasagerii se mulțumesc însă cu viteza de deplasare mărită, fapt ce contravine siguranței pasagerilor și evident încalcă exigențele regulamentului rutier. Pe lângă asta, comportamentul majorității soferilor îți strică deseori ziua.
3. Transportul cu microbuzul nu aduce venituri reale la buget
De când există transportul maxi-taxi nimeni nu a putut crea un sistem în care fiecare leu să fie impozitat. Niciodată nu se va plăti taxele reale chiar și prin încercările sterile a FISC-ului de a obliga șoferii să dea bilete. De fapt este imposibil să oferi bilete, asta pune în pericol securitatea pasagerilor. Șoferii nu trebuie nici să pună mâna pe bani! Nu au cum, sunt șoferi nu taxatori.
4. Transportul cu microbuzul rămâne în continuare o afacere de succes a (surpriză!) … consilierilor municipali
Conform unui articol publicat de Ziarul de Gardă, ”şapte firme, majoritatea dintre ele cu persoane influente în spate, administrează aproape 80% dintre rutele de microbuze care circulă zilnic prin mun. Chişinău. Cu alte cuvinte, din cele 72 de rute, 55 sunt administrate de doar şapte persoane. Patru dintre acestea deţin mai mult de jumătate din rutele care circulă prin capitală.” Familia consilierului Topală deține 12 rute (atenție: rute nu unități de transport).
5. Transportul public nu poate fi business!
Când merg spre centrul Chișinăului trec pe lângă o policlinică. S-a întâmplat deseori că șoferul nu oprește să ia bătrâni sau persoane cu probleme de sănătate pentru că acestea urcă prea greu. Trist de tot, porcește și inuman. Asta relevă încă o dată faptul că transportul de pasageri cu microbuzul are drept scop doar acumularea banilor, lucrul pe care, în calitate de primar al capitalei, nu l-aș accepta.
Cei care vor microbuze în Chișinău doar pentru faptul că merg mai repede, chiar și încălcând multe reguli de circulație și securitate, sunt niște persoane cu viziuni egoiste și limitate cu care Moldova va regresa.