Reguli noi pentru microbuze: Taxa – 5 lei, încă un rând de scaune şi fără pasageri în picioare

A fost stabilit noul tarif pentru o călătorie cu microbuzul prin oraş. În urma discuţiilor aprinse, majoritatea participanţilor au susţinut propunerea de a-l majora până la 5 lei. Pe 15 iunie, Consiliul Municipal din Chişinău urmează să aprobe noul preţ. Până atunci însă Dorin Chirtoacă a cerut de la şoferi să aplice cinci măsuri menite să schimbe modul de transportare a pasagerilor:

1) microbuzele vor merge cu viteza maximă de 50 km/h

2) în următoarele două săptămâni toate microbuzele vor fi dotate cu al treilea rând de scaune

3) microbuzele vor opri doar în dreptul staţiilor (pe străzile centrale, iar după 15 iunie în tot oraşul)

4) pasagerii vor sta în picioare doar până la uşa de ambarcare

5) în toate unităţile de transport şi staţii va fi afişat orarul rutelor.

Dacă după intrarea în vigoare a tarifului de 5 lei, pasagerii vor continua să accepte să circule în picioare, atunci taxa va fi majorată, spune Chirtoacă. „Dacă oamenii nu înţeleg că securitatea este cel mai important lucru, atunci vom încerca să-i învăţăm prin creşterea preţului. Dacă urcă în picioare şi cu 5 lei, înseamnă că sunt gata să plătească mai mult„, a declarat acesta.

Unde sunt 5 pasageri, acolo sunt şi 20. Eu cred numai în reguli stricte. Că oleacă mai puţini oameni în picioare asta înseamnă că nimic nu se schimbă, pur şi simplu vor sta în picioare mai puţini, din cauza scaunelor suplimentare. Vă dau orice preţ, numai ca să duceţi pasageri pe scaun. Nu mai putem circula în condiţii de animale, să stai pe torpedou, să-ţi fure totul din buzunare. A trebuit să moară un copil şi noi să ne dăm seama că trebuie de făcut ceva. Ruşine nouă, moldoveni proşti!„, a exclamat edilul.

Primarul i-a îndemnat pe administratorii rutelor de microbuze să nu mai procure vehicule noi. El a declarat că acest tip de transport nu are perspectivă şi va fi înlocuit treptat de troleibuze, autobuze şi chiar metrouri.

      Articole recomandate