4 moduri în care sunetele ne afectează

Există patru feluri majore în care sunetele ne afectează tot timpul. Primul este fiziologic. Sunetele puternice ne afectează secreţiile hormonale tot timpul, dar şi respiraţia, pulsul, chiar şi undele cerebrale, spune Julian Treasure pe Ted.com.

Nu numai sunetele neplăcute ne afectează. De exemplu, sunetul valurilor de ocean.Majoritatea oamenilor îl găsesc foarte liniştitor, şi, în mod interesant, 12 cicluri pe minut este aproximativ frecvenţa respiraţiei unui om când doarme. Este o legătură profundă cu starea de repaus. Îl asociem de asemenea cu lipsa stresului, şi vacanţa.

Al doilea mod în care sunetele ne afectează este psihologic. Muzica este cea mai puternică formă a sunetului pe care o cunoaştem care ne afectează starea emoţională. Cântecul păsărilor, de pildă, este un sunet pe care majoritatea oamenilor îl găsesc liniştitor.  Există un motiv pentru care păsările ciripesc .De-a lungul a sute de mii de ani am învăţat că atunci când păsările cântă, suntem în siguranţă. Numai atunci când se opresc trebuie să ne facem griji.

Muzica este cel mai puternic sunet care există, de multe ori folosit necorespunzător. Este puternic din două motive.O recunoşti rapid şi o asociezi foarte puternic.

Al treilea fel în care sunetele ne afectează este cognitiv. Nu putem înţelege doi oameni care vorbesc în acelaşi timp. Avem o lăţime de lărgime de bandă foarte îngustă pentru a procesa intrări auditive, şi de aceea zgomotele cum sunt cele dintr-o clădire de birouri sunt foarte dăunătoare pentru productivitate. Productivitatea în birouri de tip spaţiu-deschis este de trei ori mai redusă faţă de cea din camere liniştite.

Al patrulea fel în care sunetele ne afectează este cel comportamental. Cu toate lucrurile care se întâmplă, ar fi uimitor dacă comportamentul nostru ar rămâne neschimbat.Cel mai simplu, vă îndepărtaţi de sunetul neplăcut spre sunetele plăcute.

Şi acesta nu este singurul lucrul afectat de sunetele dăunătoare. Majoritatea sunetelor din magazine sunt nepotrivite şi accidentale, chiar ostile, şi au un efect dramatic asupra vânzărilor. Muzica este foarte puternică şi, din păcate, este aleasă în mod nepotrivit în multe cazuri.

Dacă ascultaţi conştient, puteţi să controlaţi sunetul din jurul vostru. Este bine pentru sănătatea voastră, dar şi pentru productivitate.

      Articole recomandate