4 mituri despre lucrurile care au scris istorie

Sunt locuri pe planetă, care sunt cunoscute orișicui prin istoriile și miturile formate în jurul lor. Dar sunt și alte mituri, mai puțin cunoscute, dar care te vor intriga mult mai mult. De exemplu, chiar dacă încă niciodată nu ați fost în New York, oricum știți de Statuia Libertății. Adevărul însă despre această Statuie și alte lucruri nu le știe nimeni.

1. Drapelul american de pe Lună demult nu mai este acolo. Mulți au văzut imaginile în care Louis Armstrong este lîngă drapelul american, ca simbol al victoriei Americii asupra industriei spațiale. Atunci cînd misunea ‘’Apollon’’ a aterizat pe lună, avea cu ea 6 drapele. Unul dintre ele a fost mistuit de motorul ‘’Apollon 11’’ la aterizare. Restul 5 demult nu mai arată așa. Întrucît pe lună nu este atmosferă, sub lumina razelor soarelui, stelele de pe flag au devenit o simplă pînză albă.

139

2. Druizii nu au construit pietrele Stonehenge. Binecunoscutele pietre Stonehenge nu o singură sută de ani stau în mintea cercetătorilor . Ele arată ca niște cuburi gigantice, pe care zeii le-au ridicat. Există un mit conform căruia druizii au fost cei care le-au adus. Însă cercetătorii au demonstrat că aceste pietre au fost aduse timp de cîteva sute de ani. Între 2400-2200 î.e.n. Iar în timpul acesta druizii nu populau acest teritoriu.

Stonehenge_(sun)

3. Podul care toți îi spun ‘’Londonez’’ nu este londonez. Podul londonez are de fapt un alt nume. În acest caz se încurcă chiar și motorul de căutare Google, care oferă ca rezultata un alt nume: Podul Tower Bridge. Adevăratul pod Londonez unește orașul City cu celelalte, și trece peste Tamisa. A fost deschis în 1973. Greșeala cu numele este tare întortocheată, cert e că imaginea capitalei Londrei este podul Tower Bridge, și nu Podul Londonez.

tower-bridge-at-night-london-england_1600x1200 (2)

4. Ce i-a determinat pe francezi să ofere cadou Statuia Libertății americanilor? Statuia Libertății este simbolul libertății și speranței pentru cetățenii americani, fiind și o importantă atracție turistică. Dar de fapt de la început Statuia nu avea nimic comun cu aceasta. ‘’Doamna Libertății’ a fost construită de francezii nesatisfăcuți de regimul împăratului Napoleon al III-lea. Deci construcția a fost finanțată nu de guvernarea lui Napoelon, ci de poporul de rînd.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Iată doar cîteva mituri ale unor întîmplări, sau monumente celebre care au schimbat cursul istoriei, dar care au o cu totul altă origine decît pe cea care o știm cu toții.

Vitali Cipileaga

      Articole recomandate