3,5 mln de prezervative în Moldova

V-am mai spus și v-o mai spus și sunt ferm convins că fiece tânăr la început de pubertate trebuie să aibă mereu un prezervativ cu dânsul. Și părinții ar trebui să fie primii care îi vorbesc despre el și despre pericole , despre contracepție și sex.

Data trecută vă ziceam că prezervativele ar trebui să fie ca cei 3 lei de microbuz fără de care nu putem ieși din casă deoarece știm că vom ajunge niciunde.

Iar zilele trecute vă rugam să gândiți pragmatic. Nu la ceea ce ar trebui, ce ar fi normal și nenormal, ce e rușinos și ce nu e rușinos, dar la ceea ce ar trebui să fie cel mai important pentru sănătatea noastră, și a celor care se vor naște din noi și după noi.

 

Date

Vă întrebam date, și iată o fetiță tare frumoasă mi-a dat ceva date din Cimișlia, dar care indică o anumită tendință.

Conform doamnei ginecolog de la Centrul de sănătate pentru tineri, Svetlana Moroz, care are 17 ani experiență se poate spune:

Adică din 1995 până acum din toate fetele care le-a verificat doar 2% erau virgine (din considerente religioase, nu necesar ortodoxe), 30% erau deja însărcinate, 5% cu boli transmise sexual, iar restul 63% întreținuse cel puțin o dată relații sexuale.

Din băieți doar 3 în 17 ani au fost virgini înainte de căsătorie.

Din discuțiile cu prietenii am ajuns la concluzia că în oraș persoanele își încep viața sexuală mai târziu decât cei din sat (care păstrează valorile strămoșești).

De aceea îmi este interesant dacă aparatele cu prezervative sunt sau vor mai fi în căminele cu studenți și dacă ar fi necesar de făcut training-uri despre cum să-ți cumperi prezervative, pentru că de multe ori asta e o cauză a nefolosirii lui, frica de ce va zice cei care mă vor vedea, mai ales persoanele care ar cumpăra prezervative la farmaciile sau magazinele din sat, acolo doar totul se știe.

Rugăminte

Prezervativele nu sunt unealta diavolului și asta nu va impulsiona destrăbălarea societății ci va ajuta la creșterea unei societăți mai responsabile și mai sănătoase.

Deoarece asta ar trebui învățat responsabilitatea pe care o porți pentru tine, și partenerul tău, care poate fi persoana iubită. Dar oricine ar fi, 3 minute îți pot schimba viața cu totul și nu în partea bună. Nu promovată interdicția, interdicția stimulează. Și da, abstinența poate fi considerată cea mai bună protecție, dar din câte observăm ea nu are efecte.

Copii nu sunt gata să aibă copii și eu aș prefera ca în Moldova să fie mai puțini oameni dar care să fie responsabili.

Așa că oameni buni înainte de a vă arunca spre idealuri utopice, fiți prudenți și dacă e tot să o faceți, folosiți prezervativul.

      Articole recomandate