Marele Canion

Marele Canion din Arizona, SUA, reprezinta una dintre cele 7 Minuni Naturale ale Lumii, alaturi de Muntele Everest (Tibet), Cascada Victoria (Zimbabwe), Marea Bariera de Corali (Australia), Vulcanul Paricutin (Mexic), Portul Rio de Janeiro (Brazilia) si Aurora Boreala.

Marele Canion nu este doar un obiect geologic interesant. El este întruchiparea vie a evoluţiei timpului pe Pămînt: 65 milioane de ani în urmă pe acest loc – atunci o vale – a curs un rîu, numit Colorado (în spaniolă „roşu”). Mişcarea scoarţei Pămîntului a dus la ridicarea platoului, care a schimbat unghiul şi viteza scurgerii apelor.Apa a ros piatra, spălând, în primul rând, suprafeţele calcare în vrac, iar apoi şi-a croit drumul prin rocile mai vechi – gresii şi şisturi.

Aproximativ cu 5-6 milioane de ani în urmă, fluxul a ajuns la granituri cele mai solide şi mai vechi, la o adîncime de 1.600 de metri, care au cedat foarte lent la presiunea apelor. De atunci Marele Canion a rămas practic neschimbat, şi rîul Colorado, care a văzut multe, uneori plin de noroi şi turbulent, ascunde în defileul larg adevărate capcane subacvatice: nisip, argilă, pietriş, pînă la bolovanii uriaşi, alunecaţi pe partea de jos a rîului.

Biodiversitatea modernă în Parcul Naţional „Marele Canion” este reprezentată de diverse zone „înalte”. Partea de jos a defileului este un peisaj tipic mexican: aici au găsit adăpostul lor de origine cactuşii, yucca şi agave. Mai sus cresc arborii foioşi – stejarii, sălcii şi mesteceni vechi. Deasupra şi-au împrăştiat coroanele luxuriante de conifere şi ienuperi. Fauna din această zonă este foarte bogată în păsări (100 de specii) şi mamifere rari (în total 60 de specii) şi peşti – clean cu cocoaşă (gila cypha), care necesită o protecţie specială, conform datelor Uniunii Internaţionale pentru Conservarea Naturii.

Marele Canion este marginit de doua culmi muntoase, denumite Rimul de Nord si Rimul de Sud. Diferenta de inaltime dintre cele doua culmi muntoase este de cca. 450 m si, in ciuda faptului ca sunt situate la o distanta de doar 20 de km una de cealalta, soseaua care le leaga masoara nu mai putin de 400 de km.

Grand Canyon SkyWalk este o chestie din otel si sticla. Un fel de pod, potcoava, construita pe o buza a Marelui Canion sitata la 1.200 de metri inaltime.

      Articole recomandate