259 de candidaţi la Premiul Nobel pentru Pace 2013. Putin, Snowden sau Yousafzai?

Premiul Nobel reprezintă invenţia savantului suedez Alfred Nobel. Acesta a  dorit să recompenseze contribuțiile aduse de diferite persoane sau organizații interesului public și binelui omenirii.

Dintre toate categoriile de nominalizări, Premiul Nobel pentru Pace rămîne cel mai mediatizat. În primul rînd, pentru  că tocmai Alfred Nobel, cel care a inventat și dinamita, a inițiat această idee. Apoi, pentru că an de an sunt nominalizate persoane controversate sau organizații a căror activitate este criticată.

Anul 2013 este anul în care sunt un număr record de candidați la Premiul Nobel pentru Pace, și anume259: 209 persoane și 50 de organizații. Printre aceștia și Vladimir Putin, președintele Federației Ruse, Biserica Catolică Bulgară sau adolescenta pakistaneză Malala Yousafzai. Astfel, critiici deja au evidențiat favoriții acestui an pentru a obține mult rîvnitut Premiu.

Malala Yousafzai. Adolescenta pakistaneză de doar 16 ani este dată favorita principală în acest an. În primul rînd, pentru că militează pentru dreptul la educație al fetelor și femeilor. Apoi, pentru discursurile sale celebre. În 2012 a scris o carte autobiografică, după  ce a fost împușcată de către talibani, reușind ca prin minune să supraviețuiască. Revista Time a inclus-o în lista celor mai influente 100 de personalități ale lumii pentru anul 2013. Totuși vîrsta fragedă ar putea fi un impediment în cucerirea premiului.

00d-taliban-victim-malala-yousafzai-11-11-12

Vladimir Putin. A fost propus pentru acest premiul pentru că ar fi evitat al 3-lea război mondial, prin intervenția și efortul depus de acesta pentru a stopa criza din Siria. Probabil este cea mai cotroversată nominalizare, mai multe personalități printre care și fostul lider sovietic Mihail Gorbaciov declarîndu-se împotriva acestei numiri. Se știe că în tinerețe Vladimir Putin a lucrat pentru KGB. La moment Vladimir Putin deține al 3-lea mandat la funcția de președinte al Federației Ruse.

342

Edward Snowden. Fost angajat NSA (National Security Agency), serviciile secrete ale SUA, Snowden în prezent este acuzat de trădare de guvernul american pentru că a divulgat jurnaliștilor documente care demonstrau că NSA a supravegheat telefoane și conturi e-mail ilegal. Cel care la- propus la premiul Nobel pentru Pace este profesorul de sociologie de la Universitatea Umea, Stefan Svallfors.

Snowden-movie-portrait

      Articole recomandate