20 motive moldovenești pentru care să mergi la mare. Valuri de plăcere

mare - moldoven-odihna

E iulie deja,  o vară călduroasă , perfectă, și lumea cu mic cu mare se grăbește să plece în cel mai văratic și neprihănit loc de pe pămînt: marea. De mare nu scapă nici moldovenii, ba mai mult, aceștia pornesc încolo cu familia, cu prietenii, cu amicii întîlniți întîmplător în tren sau autocar, sau chiar singuri.

Marea își are motivele ei să ademenească pe oricine. Nu sunt simple, deci mare atenție la fiecare. 20 motive pentru care să mergi vara asta la mare:

 1. Ai parte de cele mai nebune 7 zile sau chiar mai mult din tot anul. Plajă, nisip, apă, distracție, oameni fericiți, aventuri, cîntece la ghitară, petreceri la nesfîrșit: toate le găsești la mare.
 2. Plimbările pe nisip. Dacă vreodată te-ai primblat pe nisip, nu ai cum să uiți fierbințeala și plăcerea ce te ia cînd dai de un petec galben și ars de soare de care vrei să profiți la maxim. Cele mai frumoase primblări pe nisip sunt seara sau după miezul nopții.
 3. Terapia cu valuri. Pe lîngă faptul că te scalzi și profiți de vremea bună, poți profita și de efectele terapeutice ale valurilor. Talasoterapia este varianta perfectă pentru tratarea corpului, prin băi de lungă durată în mare.
 4. Prietenii noi. Dacă e mare, atunci sunt și prieteni noi. Neapărat. Prieteni cu care faci lucruri trăsnite, dar de care nu regreți nici o clipă. A propo, marea nu are vîrstă, și nici limite.
 5. Efectul magic al mării. Acesta e simplu: la mare toată lumea este prietenă cu toată lumea. Absolut. Te așezi pe șezlongul vecinului sau vecinei și nimic nu se întîmplă.
 6. Iubirea de o vară. Sau de o viață. Da, neapărat cum te duci la mare ai parte și de aventura unei nopți, seri, dimineți, zile ,săptămîni pline de dragoste. Nu face decît să te bucuri din plin de ele.
 7. Bălăceala. E și ea bună de tot, așa, mai aproape de mal, cînd te dai cu capul la fund sau te întreci cu prietenii cine își ține mai mult timp respirația.
 8. Nopțile de vară. Sunt echivalente cu nopțile de mare. Sau de cîntec de ghitară. Sau de sărut fierbinte pe nisip. Sau de toate luate la un loc. Cert e că marea îți oferă o gamă uriașă de tot felul de emoții plăcute
 9. Te înveți să cînți. La mare e imposibil să nu cînți noaptea, ziua, în cafenele, pe litoral, cu prietenii, cu iubita, iubitei. Cîntat în sensul său larg, ce include și strigat.
 10. La mare poți mînca bine de tot. Deci la mare nu ții dietă, cine ține, și profiți și mai mult de bunătăți, cine nu ține. Aici poți prepara noaptea, la foc semi-stins, niște minunății culinare. Poate pe alocuri arse, dar asta nu va conta.
 11. Marea și ploaia. 2 lucruri pe care dacă le întîlnești în același timp, rămîi fascinat, poate și mut. Să admiri marea, să vezi cum cad stropii de apă tot în apă, e un efect de nedescris ce doar merită văzut.
 12. Apusul pe malul mării. Aici apusul e cel mai neobișnuit. Pentru că te poți gîndi altfel la viață. Cînd o să vezi oglindindu-se soarele în valuri, vei înțelege că trebuie să schimbi ceva. Spre bine, firește.
 13. Răsăritul de soare. E genial. El, și doar el, te face fresh, apoi refresh. Să admiri cum de după largul mării iese puțin cîte puțin soarele, e fantastic.
 14. O bere rece la o terasă. Nici nu știți cît de plăcut e să bei o bere, rece și gustoasă, la mare. Cine știe, înțelege.
 15. Fără contact cu extern. E cel mai bine ca odată ajuns la mare, să arunci telefonul, și laptopul, și orice legătură cu tot ce înseamnă monotonia de acasă. La mare nu ții cont de timp, de probleme, de spațiu. Ești tu în o lume aparte.
 16. Cine romantice vs piknic-uri la malul mării. O sticlă de șampanie, niște gheață, cineva alături, și e perfect. Poți să ai parte și de asta, mai ales în legătură cu nr. 6.
 17. Te schimbi. După mare devii altul. Mai energic, mai plin de viață.
 18. Marea îți crează dependență. Este unica formă pozitivă de dependență. Deci are și efect terapeutic în sens de adaptare.
 19. Întinerești. Ceretările au demonstrat că marea te întinerește cu cîteva ore per sezon. 10 sezoane, și deja ai o zi în plus să trăiești. Tot la mare.
 20. EȘTI FERICIT. Ești tu însuți. Probabil motivul cel mai puternic, pentru că le unește pe toate celelalte 19. Știm cît e de bine să fii fericit. Pur și simplu fericit.

Așa că, cine încă nu a mers la mare, să o facă. Are toate motivele să revină de acolo cel mai pozitiv om de pe pămînt. Și dacă nu crezi în cele spuse mai sus. Vezi cum se distreză Costel din Chișinău pe o plaja din Mamaia.

Vitali Cipileaga

   Articole recomandate